De VSO: een complete beginnersgids
Weet je te weinig over de vaststellingsovereenkomst (VSO)? In deze beginnersgids neem ik je van a tot z mee in de wereld van de VSO.
Heb jij een VSO ontvangen na 104 weken ziekte? Voorkom kostbare fouten met deze praktische gids voor werknemers.
Sluit pas een vaststellingsovereenkomst als de eerste 2 ziektejaren voorbij zijn. In ieder geval moet je wachten tot het UWV heeft besloten of je werkgever een loonsanctie krijgt.
Geeft het UWV inderdaad een loonsanctie? Sluit dan pas een vaststellingsovereenkomst nadat ook die periode is verstreken.
Een VSO na 104 weken ziekte biedt kansen. Wij noemen er 5:
Komt goed. Wij regelen jouw ontslagdeal, partijdig en onafhankelijk.
Meewerken aan de beëindiging van je arbeidsovereenkomst levert bij ziekte grote risico’s op voor een WW-uitkering en ZW-uitkering. Het goede nieuws is, dat de wet niet zo streng is bij een WIA-uitkering.
Ben je langer dan 2 jaar ziek of is de loonsanctie van je werkgever verstreken? En werk je door je arbeidsongeschiktheid niet meer voor je werkgever? Dan mag je akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst. Dat levert geen problemen op voor je WIA-uitkering.
Je krijgt ook gewoon jouw transitievergoeding en opgebouwde maar niet-genoten vakantiedagen uitbetaald.
Natuurlijk wil je graag weten of je na 2 jaar ziekte een WIA-uitkering krijgt. Helaas moet je vaak lang wachten op de beslissing van het UWV; vaak tot ver in het derde ziektejaar.
Je kunt dan bij het UWV een voorschot op je WIA-uitkering aanvragen. En ondertussen mag je een VSO na 2 jaar ziekte sluiten.
Er zitten veel haken en ogen aan een VSO na 2 jaar ziekte. Denk aan onderstaande bepalingen, die per geval verschillen:
Wil je meer over de vaststellingsovereenkomst weten? Bekijk dan onze complete beginnersgids over de vaststellingsovereenkomst (VSO).
Of plan nu een gratis adviesgesprek in. Dan ontmoet je jouw eigen arbeidsrechtjurist. Kijken we of ’t klikt, en hoe we jou verder kunnen helpen.
Heb je ontslagbescherming omdat de eerste twee jaar ziekte nog niet zijn verstreken? Of heeft je werkgever een loonsanctie opgelegd gekregen?
Dan mag je van het UWV niet meewerken aan een ontslag met een einddatum die in de periode van de ontslagbescherming valt.
Ga je toch ziek uit dienst? Dan krijg je geen ZW-uitkering (ziekengeld). Je krijgt ook geen WW-uitkering, omdat je ziek bent. En een WIA-uitkering aanvragen heeft geen zin, omdat de zogenoemde wachttijd voor de WIA nog niet verstreken is.
Bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte, vóór het verstrijken van 104 weken ziekte, is het essentieel dat je “hersteld gemeld” uit dienst gaat.
Dat wil zeggen: je meldt je beter en dan pas onderteken je de vaststellingsovereenkomst. Je kan niet ziek uit dienst treden zonder behoud van uitkering.
Let op, hier wordt het complex. Deze formele herstelmelding moet overeenkomen met je daadwerkelijke gezondheidstoestand op de ingangsdatum van een mogelijke WW-uitkering.
Dit houdt in dat je op die datum in staat moet zijn om te werken en beschikbaar moet zijn voor sollicitaties. Als je je (formeel) hersteld meldt maar (feitelijk) nog niet in staat bent om te werken, kan dit problemen opleveren met het UWV.
Advies van de bedrijfsarts is nodig om je te ondersteunen bij het maken van een geïnformeerde beslissing. Win juridisch advies in bij jouw VSO om je WW-rechten te beschermen.
Vermijd kostbare fouten en sta juridisch sterker met onbezorgd ontslag.
Een zieke werknemer heeft ontslagbescherming. Tijdens ziekte geldt namelijk een opzegverbod. Bij een opzegverbod mag je werkgever je geen ontslag geven.
Zolang je ziek bent waardoor het opzegverbod geldt, moet je als werknemer niet zomaar akkoord gaan met ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Ook niet als je een (hoge) ontslagvergoeding krijgt.
Het opzegverbod tijdens ziekte geldt de eerste twee ziektejaren (104 weken). In deze periode houd je recht op je loon, vakantiedagen en andere emolumenten.
Zo lang het opzegverbod geldt kun je niet ziek uit dienst gaan.
Soms geldt het opzegverbod langer dan de eerste twee ziektejaren, namelijk als je werkgever een loonsanctie van het UWV heeft gekregen.
Doet je werkgever in de eerste twee ziektejaren onvoldoende om aan jouw re-integratie? Dan legt het UWV je werkgever een loonsanctie op na twee jaar ziekte. Een loonsanctie duurt maximaal 1 jaar.
Tijdens de loonsanctie moet je werkgever je loon doorbetalen en blijft het opzegverbod tijdens ziekte gelden. Je werkgever mag je dan dus niet ontslaan.
Teken dan ook niet voor een vaststellingsovereenkomst.
Vraag je aan het einde van je tweede ziektejaar een WIA-uitkering aan? Dan beoordeelt het UWV of jouw werkgever voldoende aan je re-integratie heeft gedaan. Je hoort dus pas kort voor het einde van het tweede ziektejaar of je werkgever een loonsanctie krijgt.
Vindt je werkgever dat hij de tekortkomingen in zijn re-integratieplicht heeft hersteld? Dan kan hij het UWV vragen om de loonsanctie te bekorten. Keurt het UWV het bekortingsverzoek goed? Dan stopt de verplichte loonbetaling en vervalt jouw ontslagbescherming.
Wij zijn jouw brug naar een soepele ontslagregeling.
Soms bieden werkgevers hun zieke werknemers geen vaststellingsovereenkomst na 104 weken ziekte aan. In plaats daarvan vragen ze het UWV om toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.
Langdurige ziekte kan een reden voor het UWV zijn om een werkgever toestemming te geven de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit noemen we ook wel een ontslagvergunning.
Het UWV oordeelt of een ontslagaanvraag aan de volgende eisen voldoet:
Biedt je werkgever je geen vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte aan, maar ontslaat hij je met een ontslagvergunning van het UWV? Ook dan moet je werkgever de wettelijke transitievergoeding aan je betalen.
Betaalt je werkgever geen ontslagvergoeding? Dan moet je snel in actie komen. Je recht op de transitievergoeding vervalt namelijk 3 maanden na de ontslagdatum. Voor die 3 maanden voorbij zijn, moet je bij de rechter jouw claim indienen over het niet-betalen van de transitievergoeding.
Ontdek meer: transitievergoeding bij ontslag.
Niet alle werkgevers ontslaan hun zieke werknemer na 104 weken ziekte. Soms denkt de werkgever dat de werknemer nog beter zal worden. Of dat er op termijn passend werk is. En soms geeft een werkgever geen ontslag, omdat hij geen ontslagvergoeding wil betalen aan zijn zieke werknemer.
Zonder ontslag blijft de werknemer in dienst bij de werkgever. Maar de werkgever hoeft na 2 jaar ziekte geen loon meer te betalen. En de werknemer werkt niet meer door de ziekte. Zo’n dienstverband noemen we een slapend dienstverband.
Ook bij een slapend dienstverband heeft je werkgever verplichtingen. Hij moet nog steeds aan je re-integratie werken. Als er passend werk in het bedrijf beschikbaar komt, moet je werkgever dat aanbieden. Een slapend dienstverband wordt dan weer tot leven gewekt.
De werkgever heeft er meestal belang bij om geen verplichtingen meer te hebben tegenover een langdurig zieke werknemer. En een zieke werknemer die niet meer bij zijn werkgever kan terugkeren, heeft ook belang bij ontslag. Je ontvangt dan namelijk de transitievergoeding.
De kosten van de transitievergoeding zijn geen goede reden voor werkgevers om slapende dienstverbanden te laten bestaan. De werkgever kan namelijk compensatie voor de transitievergoeding krijgen.
No worries, het draait bij ons allemaal om constructieve onderhandelingen.
Ontslaat een werkgever een werknemer die meer dan 2 jaar ziek is? En betaalt hij de werknemer de wettelijke transitievergoeding? Dan kan de werkgever de transitievergoeding terugkrijgen volgens de Regeling compensatie transitievergoeding.
Het UWV neemt de beslissing over compensatie voor de aan de langdurig zieke werknemer betaalde transitievergoeding. Voor compensatie moet aan de volgende punten zijn voldaan:
Dankzij deze compensatie beëindigen werkgevers sneller het dienstverband na 2 jaar ziekte. Er is geen reden meer om zogenoemde ‘slapende dienstverbanden’ te laten voortbestaan.
Ben jij langer onafgebroken ziek dan twee jaar en heb je een werkgever die stil blijft zitten? En heb je door je ziekte geen toekomst meer bij het bedrijf?
Accepteer de passieve houding van je werkgever niet. Vraag je werkgever alsnog om een vaststellingsovereenkomst na 104 weken ziekte met een ontslagvergoeding.
Wij kunnen je daarbij vrijblijvend adviseren.
Ons eerste adviesgesprek is gratis. Gaan wij daarna voor je aan de slag? Dan verhalen wij de juridische kosten op jouw werkgever.
Als je werkgever na 2 jaar ziekte je arbeidsovereenkomst met een ontslagvergunning opzegt, moet je werkgever de opzegtermijn in acht nemen. Doet hij dat niet? Dan is je werkgever schadeplichtig.
Sluit je na 2 jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst? Vaak wordt dan ook de opzegtermijn in acht genomen, maar dat hoeft niet. Ook de zogenoemde fictieve opzegtermijn geldt niet na 2 jaar ziekte.
Bereken hieronder snel de fictieve opzegtermijn, uitgaande van de wettelijke opzegtermijn.
Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt en gedeeltelijk aan het werk? Dan kun je een vaststellingsovereenkomst afspreken over een gedeeltelijk ontslag.
Een voorbeeld:
onbezorgd ontslag is expert in het beoordelen en uitonderhandelen van VSO’s. No worries, daar heb je echt geen kostbare (grijze) arbeidsrecht advocaat voor nodig.
Ja, na 2 jaar ziekte heb je recht op een transitievergoeding, ongeacht of je op het moment van ontslag nog ziek bent. Deze vergoeding wordt berekend op basis van je laatstverdiende maandsalaris en de duur van het dienstverband. Werkgevers kunnen compensatie aanvragen voor deze vergoeding als ze een werknemer ontslaan die langer dan 2 jaar ziek is geweest.
De hoogte van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte wordt berekend op 100% van het bruto maandsalaris, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dit geldt zelfs als je tijdens de ziekteperiode slechts 70% van je salaris hebt ontvangen. De berekening is 1/3 van het maandsalaris per gewerkt jaar. Bijvoorbeeld, bij een dienstverband van 10 jaar en een maandsalaris van €3.000, zou de transitievergoeding €10.000 bruto zijn. Bereken hier jouw netto ontslagvergoeding – de rekentool van onbezorgd ontslag.
Ja, het is mogelijk om een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens ziekte, maar wees voorzichtig. Het ondertekenen kan invloed hebben op je recht op een ziektewetuitkering. Juridisch advies is vereist om de gevolgen te begrijpen en ervoor te zorgen dat de VSO je krijgt wat je verdient.
Na 2 jaar in de ziektewet heb je niet automatisch recht op een WW-uitkering. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals beschikbaar zijn voor werk en voldoen aan de wekeneis. Als je niet in staat bent om te werken na 2 jaar ziekte, kom je mogelijk in aanmerking voor een andere uitkering, zoals WIA.
Na twee jaar ziekte begint een nieuw hoofdstuk. Eerst komt de evaluatie: ben je nog steeds arbeidsongeschikt? Zo ja, dan is er de mogelijkheid van een WIA-uitkering. Er volgt vaak een gesprek met de werkgever. Dit kan leiden tot twee wegen: ofwel een ontslagprocedure via het UWV of het sluiten van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Bij een VSO komen jij en je werkgever overeen om uit elkaar te gaan, wat vaak gebeurt om de complexiteit van een formeel ontslag te vermijden.
Bij onbezorgd ontslag onderhandelen we voor je en staan we in de vuurlinie als dat moet.
Weet je te weinig over de vaststellingsovereenkomst (VSO)? In deze beginnersgids neem ik je van a tot z mee in de wereld van de VSO.
Conflict met je werkgever? Voorkom kostbare fouten. Ontdek met deze gids snel en eenvoudig hoe je jouw rechten effectief veiligstelt.