Vaststellingsovereenkomst zonder transitievergoeding? LET OP.

Bij ontslag, bijvoorbeeld via het UWV of de kantonrechter, heb je vrijwel altijd recht op een transitievergoeding.

Máár, let op. Bij een vso (ontslag met wederzijds goedvinden) is alles onderhandelbaar, inclusief de ontslagvergoeding. Je kunt dus meer krijgen dan de wettelijke transitievergoeding, bijvoorbeeld als je werkgever je ontslag afkoopt om proceskosten te vermijden of er geen ontslaggrond is. Vaak is het onderhandelen geblazen.

Eén ding is zeker: bij een vso zonder transitievergoeding, teken je niet en regel je direct advies.

Direct hulp nodig? Plan gratis adviesgesprek.

Transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die in de wet staat. Om precies te zijn: in artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek. In dat artikel staat wanneer een werknemer recht heeft op de transitievergoeding en hoe hoog de transitievergoeding is.

Wanneer recht op de transitievergoeding

In de volgende gevallen heeft een werknemer automatisch recht op de transitievergoeding:

  1. De werkgever beëindigt de arbeidsovereenkomst door opzegging.
  2. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever.
  3. De werkgever neemt geen initiatief om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na afloop te verlengen.
  4. De arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werknemer, omdat de werkgever zich ernstig verwijtbaar gedraagt. Met ‘op initiatief van de werknemer’ bedoelen we:
  5. De werknemer beëindigt de arbeidsovereenkomst door opzegging.
  6. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer.
  7. De werknemer weigert het aanbod van de werkgever om een tijdelijk contract direct na afloop te verlengen.

Meer over de vaststellingsovereenkomst en een VSO checklist met 16 punten vind je in onze andere artikelen.

Geen recht op transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst

Bij een vaststellingsovereenkomst – ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd – geeft de wet de werknemer geen recht op een transitievergoeding. De werkgever en de werknemer bepalen zelf wat ze afspreken bij een vaststellingsovereenkomst.

Hoewel de wet daar dus niets over zegt, maken de werkgever en de werknemer bij een vaststellingsovereenkomst bijna altijd afspraken over een ontslagvergoeding. Daar lees je verderop meer over.

Bang dat je overhaast een slechte deal accepteert?

Leun achterover, omdat je weet dat alles goed geregeld is.

Plan gratis adviesgesprek Wij zitten klaar om je te helpen :-D

Waarvoor de transitievergoeding bedoeld is

De transitievergoeding heeft twee doelen:

  • Compensatie voor het ontslag en de gevolgen van het ontslag.
  • De werknemer kan de vergoeding inzetten voor het vinden van een andere baan, bijvoorbeeld door er scholing of een loopbaancoach mee te betalen.

Vanwege het tweede doel heet de wettelijke ontslagvergoeding een ‘transitievergoeding’: een vergoeding die de transitie van de oude naar de nieuwe baan vergemakkelijkt.

Ook transitievergoeding als je geen schade hebt

Voldoe je aan de wettelijke voorwaarden voor de transitievergoeding? Dan heb je altijd recht op de transitievergoeding. Ook als je geen schade door het ontslag hebt, bijvoorbeeld doordat je meteen een nieuwe baan vindt met een gelijk of hoger salaris.

Vaststellingsovereenkomst zonder transitievergoeding

Werknemers beslissen zelf waar ze de transitievergoeding aan uitgeven

Je bent als werknemer niet verplicht om de transitievergoeding te besteden aan de overgang van de ene naar de andere baan. Je beslist helemaal zelf waar je de transitievergoeding aan uitgeeft, zoals:

  • aanvulling op de WW-uikering;
  • aanvulling op het salaris van een nieuwe baan;
  • scholing;
  • begeleiding naar nieuw werk;
  • aanschaf fiets, computer, telefoon, wasmachine enzovoort extra aflossing op hypotheekschuld;
  • parkeren op een spaarrekening voor later.

Transitievergoeding berekenen

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband. Voor elk heel dienstjaar ontvang je een derde van je bruto maandloon. Blijft er dan nog een deel van je dienstverband over dat korter is dan een jaar? Dan ontvang je voor dat deel de transitievergoeding naar rato.

Bruto maandloon voor de transitievergoeding

Je berekent de transitievergoeding dus op basis van je bruto maandloon. Je bruto loon is gelijk aan je vaste maandsalaris plus toeslagen. Denk bij toeslagen aan de volgende zaken:

  • vakantietoeslag
  • onregelmatigheidstoeslag
  • ploegentoeslag
  • vaste overwerkvergoeding
  • eindejaarsuitkering
  • gemiddelde variabele bonus
  • gemiddelde variabele winstuitkering

Wettelijk maximum voor de transitievergoeding

In de wet staat dat de transitievergoeding nooit meer bedraagt dan:

  • € 98.000,00 bruto (in 2025);
  • 1 bruto jaarsalaris als je meer dan € 98.000,00 bruto per jaar verdient.

De transitievergoeding is een bruto bedrag

Over de transitievergoeding betaal je belasting: het is een bruto bedrag. De werkgever houdt de belasting in en draagt het af aan de Belastingdienst. De werknemer ontvangt wat netto overblijft.

Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je persoonlijke situatie. Grofweg kun je zeggen dat je over de transitievergoeding ergens tussen de 40 en 50 procent belasting betaalt.

Je werkgever moet je een bruto/netto-specificatie geven, zodat je precies ziet wat het bruto bedrag is en wat je netto op je bankrekening ontvangt.

Onbezorgd ontslag rekentools

Wil je weten hoe hoog jouw bruto transitievergoeding is? Vul dan de rekentool op deze site in.

En je vindt op deze site ook een tool waarmee je jouw netto transitievergoeding berekent. Bij deze laatste rekentool vind je veel informatie over hoe de berekening van de belasting in zijn werk gaat.

TIP: Wist je dat emolumenten zoals een telefoon van de zaak, lease auto, gratis lunch of een dertiende maand ook uitbetaald kunnen worden?

Vaststellingsovereenkomst: vraag altijd om een ontslagvergoeding

Hiervoor las je dat er bij een vaststellingsovereenkomst geen wettelijk recht op de transitievergoeding is. Maar als werknemer moet je niet akkoord gaan met een beëindigingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding.

Je werkgever moet namelijk een transitievergoeding betalen als hij de arbeidsovereenkomst opzegt of de rechter vraagt de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dan is het logisch dat ook in de vaststellingsovereenkomst een ontslagvergoeding staat, die minimaal gelijk is aan de transitievergoeding.

Ontslagvergoeding bij vaststellingsovereenkomst

Uitgangspunt: ook bij vaststellingsovereenkomst de transitievergoeding

Je vraagt bij een vaststellingsovereenkomst dus altijd om een ontslagvergoeding. Vaak spreek je dan de wettelijke transitievergoeding af. Dat is immers de vergoeding die de werkgever betaalt als hij voor een andere ontslagroute kiest, zoals opzegging of ontbinding door de rechter. Je werkgever hoeft bij een vaststellingsovereenkomst natuurlijk niet goedkoper uit te zijn.

Wanneer meer dan de transitievergoeding

Soms spreek je in de vaststellingsovereenkomst een hogere ontslagvergoeding af dan de wettelijke transitievergoeding. Bijvoorbeeld de transitievergoeding plus een billijke vergoeding. Een paar voorbeelden waarin dit regelmatig gebeurt:

  • Je werkgever zegt dat je niet goed functioneert, maar kan dat niet bewijzen.
  • Je werkgever heeft je onterecht verwijten gemaakt.
  • Je werkgever heeft je toezeggingen gedaan waarop hij terugkomt.
  • Je leidinggevende heeft zich ongepast gedragen.
  • Je werkgever wil bij een reorganisatie afwijken van de wettelijke ontslagvolgorde.

In dit soort situaties betaalt de werkgever een extra afkoopsom. Een aanvullende vergoeding waarmee de werkgever zijn verwijtbaar gedrag afkoopt of compensatie geeft voor het afwijken van wettelijke ontslagregels.

Herpak de regie, ervaar controle.

Wij staan voor je klaar om je belangen te verdedigen.

Plan gratis adviesgesprek Gratis, gezellig én lekker concreet :-)

Wanneer je een vaststellingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding tekent

Soms heb je als werknemer belang bij een vaststellingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding, bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Je wilt zelf ontslag nemen, maar hebt nog geen andere baan.
  • Je werkgever is bereid een vaststellingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding te sluiten, zodat je na het ontslag recht op een WW-uitkering hebt.
  • Er dreigt een terecht ontslag op staande voet en met de vaststellingsovereenkomst wordt de WW-uitkering veilig gesteld.
  • Je ontvangt een netto vergoeding voor een opleiding en die vergoeding is minstens gelijk aan wat er van de bruto ontslagvergoeding over zou blijven na afdracht van de belasting.
  • In de vaststellingsovereenkomst staat een hele opzegtermijn die langer is dan de geldende opzegtermijn, wat je belangrijker vindt dan een kleine transitievergoeding.
VSO geen transitievergoeding

WW-uitkering na ontslag via vaststellingsovereenkomst

Hiervoor heb je gelezen dat je met een vaststellingsovereenkomst je recht op een WW-uitkering veilig stelt. Het is dan wel belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • In de vaststellingsovereenkomst staat dat de werkgever het initiatief nam om de overeenkomst te sluiten.
  • In de vaststellingsovereenkomst staat een neutrale ontslagreden, zoals reorganisatie of verschil van inzicht over hoe het werk gedaan moet worden.
  • In de vaststellingsovereenkomst verklaart de werkgever dat hij de werknemer niets verwijt en dat er geen dringende reden voor het ontslag is.
  • In de vaststellingsovereenkomst staat een einddatum van dienstverband die rekening houdt met de geldende opzegtermijn. (Deze voorwaarden houdt verband met de zogeheten fictieve opzegtermijn.)

Geen WW-uitkering bij opzegverbod

Let op: geldt er een opzegverbod, zoals het opzegverbod tijdens ziekte? Dan vindt het UWV dat je dan niet mag meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Doe dat dan ook niet.

Hoogte en duur van je WW-uitkering

Voordat je op een WW-veilige manier een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding sluit, wil je globaal weten hoe lang je WW-uitkering duurt en hoe hoog die is. Daarvoor is een onbezorgd ontslag WW-rekentool gemaakt.

Bij de rekentool vind je veel informatie over het recht op WW en hoe de hoogte en de duur van de WW-uitkering worden berekend.

Juridische hulp bij een vaststellingsovereenkomst

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Ga nooit zomaar akkoord, maar laat de vaststellingsovereenkomst controleren door een ontslag expert.

Plan een gratis gesprek over de vaststellingsovereenkomst

Je bent bij ons aan het goede adres voor een eerlijk advies over je vaststellingsovereenkomst (VSO) en je kansen op een beter resultaat. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. En als wij daarna voor je aan de slag gaan, proberen wij de kosten op je werkgever te verhalen. Dat lukt heel vaak.

Plan een gratis adviesgesprek met mr. Bob.

Gooi je vragen op tafel en ervaar die Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’-oplossing.

Plan gratis adviesgesprek Zeg gedag met een lach.
Adviesgesprek met een Arbeidsrechtjurist

Gerelateerde artikelen