Het is ook wat hè, dat arbeidsconflict of conflict op het werk waardoor mediation nu in beeld is.
Want dat conflict met je werkgever of leidinggevende. Dat verstoort de arbeidsrelatie steeds meer. En die verstoorde arbeidsrelatie: dat lost zich niet vanzelf op.
Sterker nog, daar is kennelijk een heel mediationtraject voor nodig.
Ja, een mediationtraject kan een duurzame oplossing voor het arbeidsgeschil zijn. Maar (exit-)mediation zit tegelijkertijd vol met juridische valkuilen.
Zit jij op de schopstoel? Dan zorgen wij voor een zachte landing. Beloofd.
Mediation is een manier om arbeidsconflicten op te lossen, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. Een mediator is een professionele bemiddelaar of gespreksleider.
Dus, er komt geen rechter aan te pas die een uitspraak doet.
In de praktijk resulteert mediation vaak in een vaststellingsovereenkomst (vso). Een vso is een contract waarmee werkgever en werknemer afspraken maken over het einde van de arbeidsovereenkomst.
Conflicten zijn helaas niet altijd meer op te lossen.
Als arbeidsmediation gericht is op ontslag met wederzijds goedvinden, spreek je van exit mediation.
Met een limiet van 10 nieuwe cliënten per arbeidsjurist per maand, houden we onze dienstverlening persoonlijk en razendsnel. Dit scheelt je meteen kilo's aan stress en zorgt later voor het allerbeste onderhandelingsresultaat.
Exit mediation zit vol juridische valkuilen. Voordat je het weet ga je akkoord met een vaststellingsovereenkomst, waar je later spijt van hebt.
Want onthoud goed: een mediator staat niet aan jouw kant en wordt betaald door de werkgever.
Dus, grote kans dat jouw rechten in een VSO onvoldoende worden beschermd, en exit mediation uiteindelijk slecht voor je uitpakt. Denk aan het verliezen van jouw recht op een WW-uitkering of een passende ontslagvergoeding.
Wij geven je het inzicht en de tijd om de beste beslissing te nemen.
Nee, mediation is niet verplicht bij een arbeidsconflict. Uit de wet volgt niet dat je mee moet werken aan een mediation-traject. Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid. Dus het staat werknemer en werkgever vrij om mediation te weigeren. Dat is het korte antwoord.
Het langere antwoord is dat mediation weliswaar níét verplicht is, maar dat het niet meewerken aan mediation wél negatieve gevolgen kan hebben. Helemaal vrijblijvend is het dus ook weer niet.
Zo loopt een werknemer die weigert mee te werken aan (exit) mediation, het risico op een rechterlijke procedure.
Een rechterlijke procedure waarin de rechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst tot een einde moet komen. Vanwege het niet meewerken aan mediation: een verstoorde arbeidsrelatie veroorzaakt door werknemer.
Een ander risico voor een werknemer is dat de werknemer zelfs geen transitievergoeding krijgt toegekend. Omdat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
Kortom: het weigeren van mediation kan een werknemer heel duur komen te staan.
Onzeker over je rechten en plichten bij ontslag? Wij zorgen dat je weet waar je recht op hebt.
Dan heb jij nu een arbeidsrechtkantoor nodig die deze last van jou overneemt, waardoor je kilo’s stress van je af voelt glijden.
Dat arbeidsrechtkantoor, dat zijn wij. Elke dag behoeden wij werknemers voor de gevaren van mediation bij hun arbeidsconflict.
Door een luisterend oor te bieden en te helpen met het uitonderhandelen van een VSO. Waardoor jij:
Wij staan voor je klaar om je belangen te verdedigen.
In de eerste fase komen partijen tot overeenstemming dat arbeidsmediation oplossing kan bieden. Er wordt in goed overleg een mediator gekozen. De gemaakte afspraken over de arbeidsmediation worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.
In de tweede fase vindt vaak een intake plaats. De mediator spreekt je onder 4 ogen, zonder aanwezigheid van je werkgever. In zo’n eerste gesprek kunnen mediators alvast een beeld vormen van het arbeidsgeschil. De mediator zorgt ervoor dat je ongedwongen kun vertellen wat er allemaal is gebeurd.
In de derde fase kunnen de betrokken partijen, in een of meerdere bijeenkomsten, hun verhaal doen. In deze inventarisatiefase van het mediationproces zorgen mediators ervoor de wederzijdse belangen op tafel komen. Hoe komt het dat de relatie op de werkvloer zo is verstoord? Welke belangen zijn daarmee gemoeid?
In de vierde fase worden partijen in staat gesteld om gezamenlijke oplossingen te bedenken. Is oplossing van het arbeidsgeschil überhaupt mogelijk? Herstel van arbeidsconflicten is soms een gepasseerd station. Als het conflict op de werkvloer niet kán worden opgelost, dan is mediation mislukt.
In de vijfde fase wordt de arbeidsmediation afgesloten. De resultaten van het mediationproces worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dit document biedt een oplossing voor het conflict op de werkvloer.
Een oplossing is vaak beëindiging van de arbeidsrelatie (exit mediation). Je krijgt dan een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) aangeboden. Let op. Onderteken nooit zonder juridisch advies te hebben ingewonnen; laat je vaststellingsovereenkomst controleren door een specialist.
Soms wordt de relatie tussen werknemer en werkgever daadwerkelijk hersteld. In dat laatste geval is beëindiging van het dienstverband niet nodig – en kan werknemer weer met een lach naar werk gaan.
Dit is hoe mediation werkt, in een notendop. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op. Dan beantwoord ik al je vragen.
Want, tjonge jonge – wat is het stressvol & onzeker allemaal.
Wij helpen je van dat nare gevoel af.
De rol van een mediator bij een arbeidsconflict is om – als neutrale en onpartijdige bemiddelaar – het mediation proces te begeleiden. De mediator ziet erop toe dat zowel werknemer als werkgever hun verhaal kunnen doen en dat de gesprekken constructief verlopen. Door goed naar beide partijen te luisteren en hen te helpen zoeken naar de kern van het conflict, kan de mediator partijen uiteindelijk helpen met het onderzoeken van mogelijke oplossingen. Denk aan herstel van de arbeidsrelatie of beëindiging daarvan met wederzijds goedvinden.
Mediation is een manier voor werkgever en werknemer om een arbeidsconflict op te lossen, onder begeleiding van een onafhankelijke en onpartijdige mediator, en verloopt in 5 fasen. Allereerst wordt mediation afgesproken en een mediator gekozen (fase 1), waarna een intake plaatsvindt tussen de mediator enerzijds en werkgever/werknemer anderzijds (fase 2). Vervolgens kunnen partijen in de inventarisatiefase hun eigen verhaal doen en worden de belangen in kaart gebracht (fase 3), om partijen vervolgens in staat te stellen om gezamenlijke oplossingen te bedenken voor het arbeidsconflict (fase 4). Afgesloten wordt met de afsluitingsfase waarin de oplossingen dan wel resultaten worden neergelegd in een vaststellingsovereenkomst (fase 5).
Als je een arbeidsconflict hebt met jouw leidinggevende, dan is het van belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Probeer eerst met je werkgever over het probleem te praten en wees voorzichtig met ziekmelding; schakel juridische hulp in als jullie er niet samen uitkomen. Een ontslagrecht-specialist zal je helpen met het opbouwen van een dossier, je adviseren om de afspraken uit de arbeidsrelatie te blijven naleven en je mogelijk adviseren om een (exit-)mediation traject in te gaan.
Als jouw werkgever bij een arbeidsconflict mediation weigert, dan kun je hem daartoe niet dwingen omdat mediation niet verplicht is. Als sprake is van een arbeidsconflict, dan zal een rechter vaak pas overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst als partijen eerst het conflict op te lossen via mediation. Een afwijzende opstelling van de werkgever kan leiden tot een extra ontslagvergoeding, omdat de juridische (onderhandelings)positie van een werknemer daarmee een boost krijgt.
Bij een arbeidsconflict betaalt de werkgever doorgaans de kosten van mediation, omdat de financiële positie van een werkgever vaak veel beter is dan die van de werknemer. Indien mediation wordt voorgesteld door de rechter in een gerechtelijke procedure en partijen daar uitvoering aan geven, dan wordt de mediation vaak voor de duur van maximale 2.5 uur vergoed op basis van een subsidieregeling.
Exit mediation is mediation waarbij de mediator partijen helpt om de conflictueuze arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden te beëindigen. Exit mediation kan worden gezien als een bijzondere vorm van arbeidsmediation en kan oplossing bieden als de arbeidsrelatie niet meer kan worden hersteld. In dat geval kunnen partijen – onder begeleiding van een mediator – afspraken maken over het einde van de arbeidsovereenkomst die uiteindelijk kunnen worden neergelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Wij geven je de rust en zekerheid die je nodig hebt om vooruit te kijken.