De VSO: een complete beginnersgids

Weet je te weinig over de vaststellingsovereenkomst (VSO)? In deze beginnersgids neem ik je van a tot z mee in de wereld van de VSO.

De wereld van de vaststellingsovereenkomst

In deze complete beginnersgids nemen wij je in vogelvlucht mee in de wereld van de vaststellingsovereenkomst.

Alles wat jij moet weten over de vaststellingsovereenkomst (VSO of beëindigingsovereenkomst), vind je hier. Gelukkig maar. Want tjonge tjonge, wat is dit onderwerp belangrijk voor werknemers die worden ontslagen.

Je wil niet weten hoeveel (zieke) werknemers cruciale fouten maken in hun ontslagsituatie. En ja, dat kan gigantische, financiële gevolgen hebben.

Denk aan het verliezen van je recht op WW of het mislopen van een passende ontslagvergoeding. Misschien moet je zelfs extreem hoge boetes betalen vanwege een concurrentiebeding.

Ik wil niet dat jij een van deze vele fouten maakt. Dat zou doodzonde zijn.

Ben je klaar om erachter te komen hoe een solide vaststellingsovereenkomst jouw problemen oplost?

Want na het lezen van deze beginnersgids weet je waar je recht op hebt. En waar jouw vaststellingsovereenkomst aan moet voldoen.

Buig je ontslag om in kansen voor de toekomst – en zeg je werkgever gedag met een lach.

Plan gratis adviesgesprek Zo geregeld, altijd vrijblijvend ;-)
Vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst (en waarom is het zo belangrijk)?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een contract waarmee werknemer en werkgever het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden beëindigen.

Ontslag met wederzijds goedvinden dus – waarbij de gemaakte afspraken over het ontslag worden neergelegd in een contract.

Vanzelfsprekend kun je over de afspraken in een vaststellingsovereenkomst onderhandelen met je werkgever. Dat gebeurt ook in de praktijk.

Als werknemer wil je voor jezelf zo gunstig mogelijke voorwaarden afspreken. Waarmee je ook jouw recht op een WW-uitkering en transitievergoeding veiligstelt.

Controle VSO beginnersgids

En als je dan duidelijke afspraken hebt gemaakt, en je de getekende vaststellingsovereenkomst in je zak kunt steken? Nou, dan heb je (met de juiste hulp) het maximale uit je ontslag gehaald.

En, niet onbelangrijk: een geld slurpende en stressvolle ontslagprocedure ontweken. Het mooie is ook nog dat je geen dure advocaat bij ontslag nodig hebt.

Kortom, een vakkundig opgestelde vaststellingsovereenkomst door onbezorgd ontslag betekent voor jou:

  • financiële stabiliteit, want: recht op een WW-uitkering;
  • financieel voordeel, want: maximaal resultaat;
  • rust in je kop, want: ontslagprocedure voorkomen.

Jij weet nu dat een vaststellingsovereenkomst kansen biedt. Dan heb je al een voorsprong op de rest van de werknemers.

Rust in je kop, zekerheid op papier.

Versterk je onderhandelpositie en bescherm je belangen.

Plan gratis adviesgesprek 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast :-)

Belangrijke termen rond een vaststellingsovereenkomst

Het begrip vaststellingsovereenkomst: dat zit nu wel snor. Maar in het ontslagrecht word je als niet-jurist ook doodgegooid met andere juridische termen.

Om verwarring te voorkomen, geven wij hieronder een beschrijving van een paar belangrijke termen.

Beëindigingsovereenkomst

In de arbeidsrechtpraktijk worden de termen beëindigingsovereenkomst en vaststellingsovereenkomst regelmatig door elkaar gebruikt. Met beide termen wordt bedoeld: het contract waarin de voorwaarden staan over het ontslag met wederzijds goedvinden.

Dit is voor de échte kenner: volgens het wetboek is een vaststellingsovereenkomst ‘gericht op het beëindigen of voorkomen van een geschil of onzekerheid over de verhouding tussen partijen’.

Daarom is de vaststellingsovereenkomst een perfect middel om bijvoorbeeld de beëindiging van een arbeidsovereenkomst te regelen. Vandaar de term ‘beëindigingsovereenkomst’.

Maakt het wat uit of het contract vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst wordt genoemd? Nee, maar toch zal een arbeidsjurist vaak kiezen om dit contract als een vaststellingsovereenkomst te betitelen.

Definitie VSO

Ontslag met wederzijds goedvinden

De term ‘ontslag met wederzijds goedvinden’ betekent dat werknemer en werkgever samen akkoord gaan met het ontslag van de werknemer. Je wil dus allebei dat de arbeidsovereenkomst tot een einde komt.

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden maak je in goed overleg afspraken over de financiële afhandeling van het ontslag.

Maar, let op …

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden heb je niet automatisch recht op uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding. Dit is een kwestie van onderhandelen én afspraken neerleggen in een vaststellingsovereenkomst.

Werk voor ontslagrecht-specialisten. Kan jij wel wat juridische hulp bij ontslag gebruiken?

Wees gerust, wij regelen de rest.

Leun achterover, omdat je weet dat alles goed geregeld is.

Plan gratis adviesgesprek Vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht :-D

Beëindiging met wederzijds goedvinden

Beëindiging met wederzijds goedvinden betekent hetzelfde als ontslag met wederzijds goedvinden. Het is wat het is.

Ontslagrecht-specialist

Een ontslagrecht-specialist kun je zien als een superspecialist. Deze superspecialist is:

  1. meester in de rechten (universitaire masteropleiding afgerond)
  2. gespecialiseerd in het arbeidsrecht
  3. en houdt zich binnen het arbeidsrecht alléén maar bezig met het ontslagrecht.

Dus, heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan is een ontslagrecht-specialist geen overbodige luxe, maar essentieel voor een goede afloop.

Plan gratis adviesgesprek Onze werkwijze

Wanneer en waarom heb je een VSO nodig?

Je hebt een vaststellingsovereenkomst nodig wanneer je in goed overleg uit elkaar wil gaan met je werkgever.

Van de ene kant verminder je met de vaststellingsovereenkomst risico’s, juridische kosten en veel stress. En van de andere kant is het een manier om allerlei financiële voordelen te ontvangen.

Onderhandel VSO

Vaak stuurt werkgever aan op een vaststellingsovereenkomst

Het is vaak de werkgever die aanstuurt op een ontslag. Hoe vervelend ook, een werkgever kan verschillende redenen voor ontslag hebben.

Denk aan:

  • bedrijfseconomische redenen
  • ontslag na 2 jaar ziekte (langdurige arbeidsongeschiktheid)
  • disfunctioneren na een verbetertraject
  • ontslag op staande voet
  • werkweigering,
  • een onoplosbaar arbeidsconflict of
  • een combinatie van ontslagredenen (cumulatiegrond).

Werkgever kan je niet zomaar ontslaan

Maar je kan niet zomaar worden ontslagen met een vast contract: je wordt als werknemer goed beschermd.

Wil de werkgever een werknemer ontslaan? Dan heeft de werkgever toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig. Dit wordt de preventieve ontslagtoets genoemd.

Het is altijd nog maar de vraag of die toestemming in een ontslagprocedure wordt gegeven. Dit risico voorkomt een werkgever wanneer hij een vaststellingsovereenkomst sluit met de werknemer.

De preventieve ontslagtoets geldt bij beëindiging van een vast contract. Of bij een tussentijdse beëindiging van een tijdelijk contract. Toestemming van UWV of kantonrechter is niet nodig als een tijdelijk contract niet verlengd wordt.

Onderhandel slim, vertrek zonder zorgen.

Maak kennis met je arbeidsrechtjurist en ontdek hoe jij je ontslag omzet in kansen.

Plan gratis adviesgesprek Gratis, gezellig én lekker concreet :-D

Waarom een vaststellingsovereenkomst?

Wil je een dure en tijdrovende ontslagprocedure via het UWV of kantonrechter voorkomen? Dan ligt het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst voor de hand.

Dit contract biedt jou als werknemer dus véél kansen, althans: als je het slim aanpakt.

Denk aan het veiligstellen van je WW-uitkering, ontwijken van een rechterlijke procedure en het voorkomen van imagoschade.

Met een vaststellingsovereenkomst onderhandel je over de voorwaarden van jouw ontslag. Het is koehandel.

Behoefte aan vrijstelling van werk met doorbetalen van loon, zodat je rustig op zoek gaat naar een nieuwe baan? Gebeurt vrijwel altijd.

Behoefte aan een outplacementvergoeding? Dat valt vaak ook te regelen.

Als je het niet slim aanpakt, dan liggen juridische gevaren op de loer. Voordat je het weet ga je gebukt onder een dure, tijdrovende procedure.

Win daarom altijd juridisch advies in.

Denk je eraan een advocaat in te schakelen? Laat mij jou een geheim verklappen en check: arbeidsrecht advocaat Rotterdam.

Nou, als werknemer kun je onderhandelen over zo gunstig mogelijke voorwaarden, zoals het profiteren van een hogere ontslagvergoeding. Of een positief getuigschrift waarmee je eerder een nieuwe baan vindt, om maar iets te noemen.

Als je werkgever jou wil ontslaan, dan moet daar wel wat tegenover staan. Een nette “oprotpremie” (ontslagvergoeding) is dan niet zo gek. Toch?

Vaststellingsovereenkomst bij arbeidsconflict & mediation

Werknemer en werkgever hebben een arbeidsconflict, volgen een mediation-traject en gaan tóch uit elkaar met een vaststellingsovereenkomst. Wij zien dit steeds vaker.

Hoe kan dat toch? Mediation heeft toch als doel om een conflict op te lossen?

Ja, mediation is een middel om een arbeidsconflict op te lossen. Maar soms is de arbeidsrelatie zo ernstig verstoord geraakt dat ‘exit-mediation‘ de enige oplossing is. Via de weg van mediation komen partijen dan tot een ontslag met wederzijds goedvinden.

Als sprake is van een onoplosbaar arbeidsconflict is het beter om uit elkaar te gaan. Anders vecht je elkaar alleen maar de tent uit.

Ontdek cruciale kennis: ultieme beginnersgids over het arbeidsconflict.

arbeidsconflict en meditatie

Bij een arbeidsconflict en mediation gaan partijen vaak uit elkaar met een vaststellingsovereenkomst. Het is niet anders.

Heb je te maken met een arbeidsconflict? Of wordt je geconfronteerd met mediation? Check dan specifiek deze pagina: mediation arbeidsconflict. Want als je niet oplet, verspeel je zo al jouw rechten.

Zeg gedag met een lach.

Sluit dit nare hoofdstuk snel en netjes af.

Plan gratis adviesgesprek Geen zorgen, het is 100% vrijblijvend ;-)

Vaststellingsovereenkomst bij disfunctioneren

Het is iets wat je liever niet meemaakt: je leidinggevende is niet tevreden over je prestaties en functioneren. Dat is een aanzienlijke tegenvaller.

Na een gesprek komt naar voren dat je, volgens je werkgever, enkele steken hebt laten vallen. Je werkgever geeft aan niet langer met je verder te willen, omdat hij meent dat je “disfunctioneert”. Helaas is deze situatie niet zeldzaam.

Het kan overweldigend zijn, dat begrijpen wij. Daarom is het essentieel om te weten wat je moet doen en laten. Wat zijn je rechten als werknemer, en wat zijn de verplichtingen van je werkgever?

Leer alles wat je moet weten in de #1 beginnersgids over disfunctioneren.

VSO als oplossing

Een rechterlijke procedure bij ontslag wegens disfunctioneren kan een angstwekkend vooruitzicht zijn. Het vooruitzicht van lange juridische gevechten, onzekerheid over de uitkomst en de potentiële financiële lasten kunnen enorm ontmoedigend zijn.

Daarom is een vaststellingsovereenkomst (VSO) vaak de meest effectieve en veilige optie.

Vrees je voor ontslag bij disfunctioneren?

Vrijwel altijd is een uitonderhandelde vaststellinsovereenkomst de enige échte oplossing.

Plan gratis adviesgesprek Wij zitten klaar om je te helpen :-D

Door deze route te kiezen, kunnen wij namens jou onderhandelen over een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding dan de standaard transitievergoeding. Dit biedt niet alleen meer financiële zekerheid, maar zorgt ook voor gemoedsrust.

Een belangrijk voordeel is dat in veel gevallen de werkgever de juridische kosten op zich neemt, waardoor je geen extra financiële lasten draagt. Het kiezen voor een vaststellingsovereenkomst elimineert de stress en de onzekerheden van een rechtszaak.

Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet

Het gebeurt regelmatig: een werknemer krijg van een werkgever een vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet. Je wordt eerst ontslagen en ontvangt direct daarna “uit coulance” een vaststellingsovereenkomst.

Volgens de werkgever word je terecht op staande voet ontslagen. Je werkgever beweert “attent” te zijn en overhandigt je een vaststellingsovereenkomst. Zodat je daarmee jouw WW-uitkering kan veiligstellen, is dan het verhaal.

Hoe ga je om met deze situatie? Is het daadwerkelijk attent van je werkgever? Of probeert je werkgever je hier op slinkse wijze naar een exit te begeleiden? Zonder transitievergoeding …?

Meer weten: ontslag op staande voet – een beginnersgids.

Of lees verder …

Conflict en oplossing

De eerste vraag die moet worden beantwoord: hoe sterk is je zaak?

Is er sprake van een dringende reden en is het ontslag zonder onnodig uitstel gegeven?

Als dat zo is, dan is je werkgever misschien nog zo slecht niet.

Zo niet, dan is je werkgever allesbehalve empatisch.

Hoe dan ook: het is pure noodzaak om je tegen het ontslag op staande voet te verweren. Doe je dat niet snel genoeg, dan val je in één klap terug op het sociale minimum. Althans: als je niet snel een nieuwe baan vindt.

Precies voor werknemers in deze nare situatie hebben wij een pagina volgeschreven. Dit gaat jou helpen: ontslag op staande voet aanvechten.

Vaststellingsovereenkomst bij bedrijfseconomische redenen

Word je geconfronteerd met een vaststellingsovereenkomst bij bedrijfseconomische redenen? Omdat je arbeidsplaats komt te vervallen, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie?

In zo’n situatie biedt een werkgever vaak een vaststellingsovereenkomst aan. Als alternatief voor een ontslagprocedure via het UWV.

Het is gebruikelijk dat je een extra ontslagvergoeding (als aanvulling op de wettelijke transitievergoeding) én juridische kostenvergoeding ontvangt.

Het aanbieden van een extra ontslagvergoeding kan het beëindigen van je arbeidsovereenkomst sneller en aantrekkelijker maken. Omdat partijen dan geen slopende procedure bij het UWV hoeven te volgen.

Dit is een kwestie van onderhandelen. Lees daarover meer: onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst kosteloos uitbesteden.

Onbezorgd ontslag VSO

Wat moet er allemaal in een vaststellingsovereenkomst staan?

Om te beginnen: er móét niks in een vaststellingsovereenkomst staan.

Werkgever en werknemer kunnen zelf bepalen wat ze in de vaststellingsovereenkomst opnemen. Maar er zijn wel bepalingen die je bijna altijd tegenkomt. En jij wil natuurlijk weten welke dat zijn. Je wil immers niks over het hoofd zien en zeker niet je recht op WW-uitkering mislopen.

Met behulp van onderstaande checklist kom je een heel eind. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat ons je dan helpen met een juridische controle. Dan maken we meteen even kennis, en kijken wij wat we nog meer voor je kunnen doen.

Recht door zee onderhandelen.

Maak kennis met je arbeidsrechtjurist, die beoordeelt met welk plan hij je verder kan helpen.

Plan gratis adviesgesprek 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast :-)

1. Considerans: belangrijk voor je recht op een WW-uitkering

Een VSO begint altijd met wat juristen een considerans noemen. Dat is een inleiding met achtergronden over het ontslag. Ga hierin voor een neutrale ontslaggrond zoals ‘verschil van inzicht’. En zorg dat er staat dat de werkgever het initiatief voor het ontslag nam, jou geen verwijt wordt gemaakt en er geen dringende reden is. Om die manier stel je jouw recht op een WW-uitkering veilig.

Bereken de hoogte en duur van jouw WW-uitkering onze eigen rekentool.

WW-uitkering berekenen

Houd bij de einddatum van je arbeidsovereenkomst rekening met de zogeheten fictieve opzegtermijn. Anders loop je zo een paar maanden WW mis. Zorg daarom dat de einddatum klopt met de opzegtermijn van je werkgever.

Bereken de opzegtermijn

3. Transitievergoeding

Je hebt normaal gesproken recht op minstens de wettelijke transitievergoeding. Maar vaak kun je meer krijgen. Zie het wettelijke bedrag als je startpunt en onderhandel van daaruit over een hogere ontslagvergoeding.

Meer weten: Transitievergoeding – een beginnersgids van A tot Z.

Berekenen jouw netto ontslagvergoeding met de rekentool van onbezorgd ontslag.

Netto transitievergoeding berekenen
De VSO: een complete beginnersgids

4. Vergoeding van juridische kosten

Niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Want, je hebt nu eenmaal juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst nodig om jouw rechten te beschermen. Laat daarom opnemen tot welk maximum je werkgever vergoedt. Dit kan je een hoop geld schelen.

Op zoek naar juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst?

Bij onbezorgd ontslag onderhandelen we voor je en staan we in de vuurlinie als dat moet.

Plan gratis adviesgesprek Natuurlijk 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast – pfieuw… 🙂

5. Vrijstelling van werk

Vaak word je vrijgesteld van werk tot de einddatum. Fijn, want onderhandelen over je ontslag is al stressvol genoeg. Let op: meestal worden dan geen vakantiedagen uitbetaald.

6. Concurrentiebeding en relatiebeding

Probeer het concurrentie- en relatiebeding te laten vervallen. Zo heb je meer vrijheid bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zeker met een concurrentiebeding kun je behoorlijk vastzitten.

7. Getuigschrift

Vraag om een positief getuigschrift, niet alleen een neutrale versie. Het kan je helpen sneller een nieuwe baan te vinden. Kleine moeite voor de werkgever, groot effect voor jou.

Dit moet je weten over je VSO

8. Overnemen of inleveren bedrijfseigendommen

Maak duidelijke afspraken over het inleveren of overnemen van spullen van de werkgever. Denk aan laptop, telefoon, auto, maar ook sleutels en pasjes. Leg vast wanneer en hoe de overdracht plaatsvindt.

9. Geheimhouding en communicatie

Het is standaard dat werkgever en werknemer in de overeenkomst een geheimhoudingsbeding afspreken. Deze geheimhouding is voor beide partijen prettig. En het draagt vaak bij aan een betere ontslagregeling, omdat alles binnenskamers blijft.

Het is ook standaard dat partijen afspraken maken over de interne en externe communicatie. Denk aan een intern of externe e-mail met de mededeling van jouw vertrek.

Je werkgever wil je weg, wij onderhandelen jouw pad vooruit.

Wij halen de emotionele angel uit jouw ontslagzaak, zodat jij rust vindt in het proces en de uitkomst.

Plan gratis adviesgesprek

10. Outplacement bij ontslag

Outplacement is het begeleiden van een werknemer naar nieuw werk. De werkgever is soms bereid om outplacement te vergoeden. Dit wordt een outplacementvergoeding genoemd.

11. Eindafrekening

Een werkgever maakt bij ontslag een financiële eindafrekening van het dienstverband op. Denk dan aan de uitbetaling van openstaande vakantiedagen, vakantiegeld, bonussen en andere emolumenten.

Maak hier duidelijke afspraken over en neem als dat even kan concrete bedragen op in de vaststellingsovereenkomst.

Lees vooral ook onze blog ‘Vaststellingsovereenkomst: vrijstelling van werk, vakantie opnemen of tot het einde blijven werken?’.

Nieuwe kansen na ondertekenen VSO

12. Bedenktermijn

Na het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heeft een werknemer het recht om zich binnen 14 dagen terug te trekken. Deze bedenktermijn moet verplicht in de overeenkomst staan.

13. Studiekosten

Heb je studieschulden bij je werkgever? Probeer kwijtschelding te regelen of maak duidelijke afspraken over terugbetaling.

Je werkgever wil je weg, wij onderhandelen jouw pad vooruit.

Wij halen de emotionele angel uit jouw ontslagzaak, zodat jij rust vindt in het proces en de uitkomst.

Plan gratis adviesgesprek Zo gepiept! :-D

14. Finale kwijting

Finale kwijting: de ‘uitsmijter’ van de vaststellingsovereenkomst. Hiermee verklaren werkgever en werknemer dat zij na naleving van de afspraken niks meer van elkaar te vorderen hebben. Je sluit de arbeidsovereenkomst echt helemaal af, zodat je verder kunt.

15. Ondertekenen

Ben je het helemaal eens met de vaststellingsovereenkomst? Dan kun je hem ondertekenen. Maar nogmaals: laat de overeenkomst checken door een specialist voor je tekent! Want je vaststellingsovereenkomst laten controleren zorgt ervoor dat je geen onnodig risico loopt.

Uitgebreide informatie over de VSO-checklist

Wil je nog meer weten over de onderwerpen die in een vaststellingsovereenkomst kunnen staan? Lees dan het hele artikel over de VSO-checklist. Dat artikel gaat nog dieper in op de hiervoor behandelde VSO-afspraken.

Wat zijn de voordelen van een vaststellingsovereenkomst?

Onwijs veel arbeidsovereenkomsten eindigen via een vaststellingsovereenkomst. De reden daarvan is dat ontslag via een vaststellingsovereenkomst veel voordelen kent.

Toch kleven er ook wat nadelen aan, als je niet wordt bijgestaan door een specialist.

Zowel de voordelen als nadelen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

  1. 1. Onderhandelen = beter resultaat
    Bij een uitspraak van het UWV of kantonrechter kun je niet onderhandelen over de voorwaarden van het ontslag. Denk aan afspraken over een hogere ontslagvergoeding, jouw WW-uitkering, kwijtschelding van een studieschuld of het overnemen van bedrijfseigendommen. Dit kan wel bij een vaststellingsovereenkomst.
  2. 2. Zekerheid en rust
    Het tweede voordeel is dat tegen een uitspraak van de kantonrechter hoger beroep openstaat. En als een partij het niet eens is met de beslissing van het UWV, kun je naar de kantonrechter. Als er maar geen einde komt aan de onzekere situatie, levert dat stress op. Een VSO daarentegen geeft zekerheid en rust. Je zet er definitief een punt achter, zodat je weer vooruit kan.
  3. 3. Lagere kosten
    In alle eerlijkheid: een procedure bij de kantonrechter is duur. Denk aan 2 á 3 duizend euro. Bij een vaststellingsovereenkomst is zo’n kostbare procedure niet nodig. Bovendien betaalt de werkgever vaak voor jouw juridische advieskosten.
  4. 4. Sneller
    Het vierde voordeel is dat je bij een vaststellingsovereenkomst sneller resultaat hebt dan bij een ontslagprocedure. Een ontslagprocedure duurt al snel 2 maanden. Het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst duurt gemiddeld 2 of 3 weken.
  5. 5. Inhoud van VSO: vrijelijk te bepalen
    De inhoud van een VSO is vrijelijk te bepalen. Bij het UWV of kantonrechter ben je gebonden aan allerlei regels en voorschriften. Dat scheelt juridisch geneuzel én getreuzel.
  6. 6. Ontslag in goed overleg
    Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een vaststellingsovereenkomst is ook mogelijk als niet aan alle ontslagvoorwaarden is voldaan. Werknemer en werkgever doen dat immers samen in goed overleg. Een belangrijk voordeel ten opzichte van de kantonrechter en het UWV die wel precies de wet moeten volgen.
  7. 7. Beter voor je imago als werknemer
    Het zevende voordeel is dat een VSO minder schadelijk is voor de (arbeids)relatie met je werkgever. Daardoor heb je een veel grotere kans hebt op een positief getuigschrift of een positieve referentie.

Vermijd kostbare fouten en sta juridisch sterker.

Sluit aan bij honderden tevreden klanten van onbezorgd ontslag, en zeg gedag met een lach.

Plan gratis adviesgesprek 100% vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht – gelukkig maar 😀

3 Mogelijke nadelen

Een vaststellingsovereenkomst heeft dus aardig wat voordelen.

Maar… het kan ook nadelen hebben. Althans: als je niet wordt bijgestaan door een ontslagrecht-specialist.

Wij leggen uit wat de mogelijke nadelen van een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) zijn.

1. Werkgever zet werknemer onder druk

Wat als een werknemer zich niet laat bijstaan door een specialist? Nou, dan is het vaak zo dat deze werknemer door zijn werkgever onder druk wordt gezet.

Waarom doet een werkgever dit toch, vraag je je af? Het is lullig – we know. Op deze manier kan een werkgever ongunstige voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst opnemen. Als een werkgever een eerste voorstel doet, is dat bijna altijd wel onredelijk te noemen.

Waardoor je werkgever mogelijk goedkoop van je afkomt en jij straks in de (financiële) problemen komt. Soms gaat het zelfs zo ver dat sprake is van intimidatie van de werkgever tijdens ziekte.

Schakel altijd juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst en laat je niet overrompelen door je werkgever.

2. Vaststellingsovereenkomst wordt niet correct nagekomen

Het gaat vaker goed dan fout, maar soms komt een werkgever de gemaakte afspraken niet na. In het ergste geval moet je alsnog een rechtszaak starten. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

3. Kans op verstoorde arbeidsverhouding

Een derde nadeel is dat de kans bestaat dat de arbeidsverhouding verstoord raakt. Als de onderhandelingen stuklopen, omdat je je bijvoorbeeld te veel laat leiden door emoties.

De kans op een verstoorde arbeidsverhouding is verwaarloosbaar als je goede hulp krijgt. Een ontslagrecht-specialist is deskundig in het voeren van onderhandelingen. Hij of zij weet wat een redelijk onderhandelingsresultaat is. En wanneer de grens is bereikt.

De 6 meest gemaakte fouten bij een vaststellingsovereenkomst

Ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst zit vol met valkuilen. Maar geen zorgen, wij helpen je ze te omzeilen. Check deze lijst en voorkom de meest gemaakte blunders:

Controle VSO beginnersgids

Fout 1: Ziek uit dienst gaan

Vrijwillig uit dienst gaan terwijl je nog geen 2 jaar ziek bent? Dikke kans dat je dan geen uitkering krijgt. Werkgevers willen vaak snel en goedkoop van je af, maar dat gaat ten koste van jouw rechten. Er zijn mogelijkheden, maar dan heb je wel een specialist nodig die maatwerk levert.

Ben je al langer dan 2 jaar ziek (langdurige arbeidsongeschiktheid) en heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan liggen de kaarten weer helemaal anders, ontdek meer: de kansen en valkuilen bij een VSO na 2 jaar ziekte.

Plan gratis adviesgesprek 100% vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht – gelukkig maar 😀
Je ziet een zieke werknemer: ziek uit dienst met vaststellingsovereenkomst is onverstandig.

Fout 2: Verkeerde opzegtermijn hanteren

Een maand zonder inkomen omdat je de verkeerde einddatum kiest? Zonde! Hanteer de juiste opzegtermijn van je werkgever. Die vind je meestal in je arbeidsovereenkomst. Maar let op: soms klopt de opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst niet. Dit is maatwerk.

De wettelijke opzegtermijn van je werkgever is afhankelijk van de duur van jouw dienstverband.

Bereken hier eenvoudig de opzegtermijn van je werkgever.

Wettelijke opzegtermijn berekenen (2024) 100% vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht – gelukkig maar 😀

Fout 3: Direct reageren op eerste voorstel

Krijg je een voorstel? Weersta de verleiding om meteen te reageren. Grote kans dat je emotioneel reageert en dat wil je werkgever juist. Neem de tijd, denk na en win advies in.

Onderhandelen. Op z'n Rotterdams.

Versterk je onderhandelpositie en bescherm je belangen.

Plan gratis adviesgesprek Snel & makkelijk :-)

Fout 4: Belangen van je werkgever negeren

Ja, je leest het goed. Houd ook rekening met je werkgever. Met gestrekt been de onderhandelingen ingaan werkt averechts. Door redelijk te zijn, creëer je goodwill. En dat levert uiteindelijk meer op.

Een belangrijk aandachtspunt bij de vaststellingsovereenkomst: denk aan de belangen van je werkgever.

Fout 5: Mislopen van de transitievergoeding

Te vaak zie ik getekende vaststellingsovereenkomsten zonder transitievergoeding. Zonde! Hoe zwakker het ontslagdossier van je werkgever, hoe sterker jouw positie. En in 99% van de gevallen is een beter resultaat mogelijk.

Wil je weten of je recht hebt op een transitievergoeding of hogere vergoeding?

Natuurlijk 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast – pfieuw… 🙂

Plan gratis adviesgesprek

Sommige werknemers onderschatten het gevaar van zelf onderhandelen met hun werkgever over hun ontslag. Zelfs als je een goede onderhandelaar bent, is dit een slecht plan. Emoties nemen snel de overhand en dat wil je juist niet. Onderhandelen draait om feiten en belangen, niet om gevoel.

Bang dat je zelf fouten maakt in de onderhandelingen? Check deze pagina en je kan weer gerust ademhalen: vaststellingsovereenkomst onderhandelen.

onbezorgd ontslag staat werknemers bij die een beëindigingsovereenkomst hebben ontvangen.

Veelgestelde vragen over de vaststellingsovereenkomst

  • Ja, je kan als werknemer zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen. Het is echter gebruikelijk dat het initiatief voor een vaststellingsovereenkomst uitgaat van de werkgever. Indien je zelf om een vaststellingsovereenkomst vraagt, dan gaat dat ten koste van jouw onderhandelingspositie.

  • Verschil van inzicht houdt een neutrale beëindigingsreden (ontslaggrond) in. Deze beëindigingsreden impliceert dat geen van beide partijen een verwijt kan worden gemaakt van het ontslag met wederzijds goedvinden. Vaak wordt gekozen voor verschil van inzicht, met het oog op de aanvraag van een WW-uitkering.

  • Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen en deze niet tekent, dan blijft jouw dienstverband in stand. Je hoeft als werknemer niet akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Teken je niet, dan zal jouw werkgever het ontslag moeten aanvragen bij het UWV of de kantonrechter. Jij kunt in die procedure verweer voeren.

  • Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen en je wil erover nadenken, dan mag je daar gerust even over nadenken. Je bent niet gebonden aan een termijn van de werkgever. Als je eenmaal akkoord bent gegaan, dan heb je nog 14 dagen bedenktijd.

  • Als je jouw vaststellingsovereenkomst niet juridisch laat controleren, dan is dat vragen om (financiële) problemen. Je kunt een passende ontslagvergoeding mislopen of problemen krijgen met de toekenning van een WW-uitkering. Dit zijn risico’s die je makkelijk kunt elimineren door juridische hulp bij ontslag in te schakelen.

  • Ja, het is mogelijk om jouw vaststellingsovereenkomst gratis te laten controleren. De meeste ontslagrecht-specialisten bieden een gratis check aan. Zo kom je er snel achter of de vaststellingsovereenkomst cruciale fouten bevat. Pas als de ontslagregeling zowel redelijk als juridisch correct is, kun je voor akkoord ondertekenen.

  • Wat je kunt eisen bij een vaststellingsovereenkomst is afhankelijk van jouw specifieke ontslagdossier. Hoe zwakker het ontslagdossier van je werkgever, hoe meer je kunt eisen. Als uitgangspunt kun je eisen dat de wettelijke opzegtermijn in acht wordt genomen en dat je een transitievergoeding krijgt uitbetaald.

Een uitonderhandelde VSO is het middel om jouw rechten veilig te stellen

Klaar is kees: je weet nu in hoofdlijnen wat een vaststellingsovereenkomst inhoudt.

Hoe je een vaststellingsovereenkomst gebruikt om financiële ellende en stress te vermijden. En er tegelijkertijd financieel voordeel mee behaalt.

Doe er je voordeel mee.

Ben of dreig je te worden ontslagen? Of wil je zelf liever weg? Vrijwel altijd is een vaststellingsovereenkomst een oplossing voor je problemen.

Je bent op het juiste pad.

Stel je rechten veilig met een vaststellingsovereenkomst (vso).

Merk je dat je nog wel wat hulp kan gebruiken van een ervaren ontslagrecht-specialist?

Dat begrijp ik volkomen.

Het is voor een werknemer haast onmogelijk om alles zélf in goede banen te leiden. Hier ligt duidelijk niet jouw expertise.

Dus wees voorzichtig. Voordat je het weet verlies je jou recht op een WW-uitkering of een passende vergoeding.

Je doet er áltijd verstandig aan om juridisch advies in te winnen. Misschien is het een idee om 30minuten  kennis te maken en te overleggen.

Ik geef je vervolgens wat gratis adviezen mee – een gratis vso-adviesgesprek, noem ik het. Dan weet je zeker dat je geen fouten maken.

Na het gratis vso-adviesgesprek kom je er ook meteen achter of het klikt. En ik kan kijken of ik meer voor je kan betekenen. Je zit helemaal nergens aan vast, en je bent dus ook nergens toe verplicht. Geen stress.

Plan hier makkelijk en snel je vso- adviesgesprek in. Of vul onderstaand formuliertje in. Dat is ook helemaal prima.

Maak kennis met ons, jouw experts in arbeidsrecht

Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je weten hoe we met zo’n strak plan jouw problemen gaan aanpakken? Mr. Bob koppelt jou aan een ervaren arbeidsrechtjurist uit het onbezorgd ontslag team.

Plan gratis adviesgesprek Sluit aan bij honderden tevreden klanten van onbezorgd ontslag en zeg gedag 👋 met een lach 😀.
Adviesgesprek met een Arbeidsrechtjurist

Gerelateerde artikelen