Die verdomde VSO. Wat moet je ermee?
Hoe je het ook bekijkt: je werkgever is je liever kwijt dan rijk.
Je moet eruit.
Ja, dat is even slikken. Een bittere mix van teleurstelling, onzekerheid, verdriet en wat nog meer. Kortom: ’t doet pijn.
Los van al die emoties, moet je nu ook nog jouw zakelijke belangen veiligstellen. Je kunt natuurlijk niet zomaar de eerste – in je handen gedrukte – VSO ondertekenen, zonder enige controle of onderhandelingen.
Dat zou “een beetje dom” zijn.
Kortom, een controle is een absolute must: het mi-ni-male wat je nodig hebt.
Bof jij even, want wij zijn daar rete goed in.
Nette deals regelen: we doen niet anders.
Nou, een slecht opgestelde vaststellingsovereenkomst kost een werknemer later al snel (tien)duizenden euro’s. Denk aan het verliezen van jouw recht op een WW. Het UWV is vaak bikkelhard.
Als je beëindigingsovereenkomst ook maar één bepaling mist, geeft het UWV je geen WW-uitkering. Waarna je bent aangewezen op het sociaal minimum.
Daarnaast wil je natuurlijk een ontslagvergoeding die past bij jouw situatie. En dan heb je nog bepalingen over de uitbetaling van vakantiedagen, vrijstelling van werk, concurrentiebeding et cetera.
Je werkgever is een organisatie die in het eigen belang handelt. Het is geen liefdadigheidsinstelling of goede doelen stichting.
Ja, het klinkt hard. Maar zo werkt ’t nou eenmaal.
De enige oplossing is dat ook jij opkomt voor je eigen zakelijke belangen. Zo zorg je ervoor dat je niet als verliezer achterblijft, maar een eerlijke deal krijgt.
En dat begint altijd met een controle van jouw vaststellingsovereenkomst.
Wij zijn volledig gespecialiseerd in ontslagrecht. Dit is niet zomaar een onderdeel van wat we doen; het is waar we in uitblinken. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis binnen dit vakgebied, weten we precies hoe we jouw belangen het beste kunnen behartigen.
Bij ons geen dubbele agenda. We staan volledig aan jouw kant en dat merk je aan alles. Maar we zijn ook niet blind: we houden rekening met de belangen van je werkgever en geven duidelijke grenzen aan. Waarom? Omdat een goede deal voor beide partijen uiteindelijk het meeste oplevert. Zo krijg jij wat je nodig hebt, zonder dat het escaleert.
Waar het om draait? Jouw zakelijke belangen. We houden onze focus op wat voor jou telt, zonder onnodig gedoe met persoonlijke verhoudingen. We zorgen ervoor dat jouw belangen worden behartigd, zonder dat de relatie met je werkgever onnodig wordt beschadigd. Het is de kunst van belangen-georiënteerd onderhandelen: respectvol, maar doelgericht.
Geen verrassingen achteraf, geen verborgen kosten. Jij weet van tevoren waar je aan toe bent en in de meeste gevallen betaalt je werkgever de rekening. Dat betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over kosten en weet dat ’t allemaal wel goed komt met die vaststellingsovereenkomst van je.
Wij regelen ’t voor je. Daar zijn we zo van overtuigd dat je een concrete resultaatgarantie hebt: geen resultaat, geen kosten. Met de risicovrije proefperiode loop je geen enkel risico, en eerlijk gezegd: er is nog nooit gebruik van gemaakt – gelukkig maar 😉
We zorgen ervoor dat jouw zaak snel en efficiënt wordt afgehandeld, zodat jij dit vervelende hoofdstuk netjes kunt afsluiten. Geen eindeloos gedoe, maar een waardig en respectvol einde, zodat jij met een gerust hart verder kunt.
Grote of kleine fouten halen wij er, na honderden VSO’s te hebben opgesteld, zo tussenuit.
Een beetje hulp kan geen kwaad, toch? Geloof me, werkgevers krijgen ook gewoon juridische hulp. Wat zouden ze zonder zijn? Precies. Helemaal niks.
Na een gratis adviesgesprek met je eigen arbeidsrechtjurist van onbezorgd ontslag, weet je meteen:
Vrijwel altijd moet een werknemer gaan onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst.
Doe je dat niet, dan verlies je – kort gezegd – tijd én geld.
Als je meteen zou tekenen, dan maak je het jouw werkgever wel heel goedkoop allemaal.
Onderhandelen geblazen, dus.
Wat je niet wil, is zélf juridische afspraken maken. Zélf onderhandelen over jouw ontslag.
En vooral niet: emoties de overhand laten nemen, eindeloos piekeren en barstende koppijn door dat verrekte ontslag.
Het klinkt misschien hard, maar: het gaat niet om wat jij en je werkgever vinden. Het gaat niet om principes. Het gaat niet om verwijten maken. Het gaat niet om het eindeloos verdedigen van juridische posities.
Herhaal wat ik zeg: onderhandelen gaat om belangen. En die belangen vertroebelen, door emoties en principes.
Tuurlijk raakt ’t je, tuurlijk vind je er iets van. Tuurlijk voel je je aan de kant gezet. Het gaat je alleen niet verder brengen, als ’t gaat om constructieve onderhandelingen
Wat heb je nodig: iemand die partijdig én onafhankelijk is. Ik kom op voor jouw zakelijke belangen, en dat doe ik door de emotie uit de zaak te trekken.
En ja: dat betekent ook rekening houden met de belangen van je werkgever. Goodwill opbouwen. Het dialoog aangaan. Overtuigen, dat is mijn werk.
En voordat ’t je weet heb je een uitonderhandelde VSO. Trots als een pauw, klaar voor de toekomst.
Ontvang hulp met het uitonderhandelen van die VSO, waardoor je:
En door die uitonderhandelde VSO:
Werkgever en werknemer kunnen zelf bepalen welke afspraken zij maken in een vaststellingsovereenkomst (VSO), dus niets moet. Wel is het zeer gebruikelijk dat de inhoud van de overeenkomst bestaat uit: afspraken met het oog op het veiligstellen van je WW-uitkering, de einddatum, een ontslagvergoeding en vrijstelling van werkzaamheden. Vaak staan er in een VSO ook bepalingen over het pensioen, concurrentie- en relatiebedingen, een juridische kostenvergoeding en een positief getuigschrift.
Werknemers gaan vaak akkoord met een vaststellingsovereenkomst, omdat ontslag met wederzijds goedvinden veel voordelen heeft ten opzichte van een rechterlijke procedure. Zo bespaart een VSO een werknemer veel stress en duizenden euro’s aan juridische kosten. Daarnaast is een vaststellingsovereenkomst een ideaal middel om jouw recht op een WW-uitkering veilig te stellen. Ten slotte: afhankelijk van jouw ontslagsituatie kun je ook een hogere ontslagvergoeding uitonderhandeling, waardoor je een grotere financiële buffer creëert.
De kosten van juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst ligt gemiddeld tussen de 500 en 3.500 euro ex btw, afhankelijk van de ingewikkeldheid van de zaak. Advocaten arbeidsrecht werken op basis van uurtje factuurtje, waardoor werknemers al snel duizenden euro’s moeten betalen. Arbeidsjuristen waaronder ontslagrecht-specialisten werken veel vaker op basis van vaste prijsafspraken, met als gevolg dat de werknemer zelf bijna nooit iets hoeft te betalen omdat deze kosten bijna altijd door de werkgever worden vergoed.
Bij een vaststellingsovereenkomst geeft een werkgever zijn werknemer doorgaans een vergoeding voor de juridische kosten. Doet de werkgever dit niet, dan werkt dat vaak in het nadeel van de werkgever omdat daarmee de onderhandelingen worden bemoeilijkt. Als jouw werkgever weigert te betalen voor jouw juridische kosten, dan betaal je bij onbezorgd ontslag slechts een eigen bijdrage van EUR 289,- exclusief btw.
Plan eenvoudig en snel een gratis adviesgesprek in.