Wil je alles weten over emolumenten bij ontslag? Maak geen stomme fouten en ontdek nu handige tips voor het slim managen van je emolumenten.
Emolumenten zijn bijkomende inkomsten boven je normale salaris. Denk aan zaken als vakantiegeld, bonussen, de vergoeding van studiekosten en de betaling van verzekeringen. Allemaal zaken die je bij ontslag goed moet regelen. Laat je niet verrassen en lees mijn artikel.
De betekenis van emolumenten is dus: bijkomende verdiensten die je volgens je arbeidsovereenkomst krijgt boven je normale salaris.
Denk dan niet alleen aan inkomsten in geld. Gratis lunchen op de zaak behoort bijvoorbeeld ook tot je emolumenten. Net zoals de mobiele telefoon waarop je privé gebeld mag worden.
De Belastingdienst ziet dit soort bijkomende voordelen vaak als loon in natura. Dan worden de bijkomende voordelen als fiscaal loon aangemerkt.
Bijkomende verdiensten of bijkomende inkomsten bovenop het normale salaris die veel voorkomen zijn:
Bij ontslag heb je meestal recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding bereken je niet alleen met je normale salaris.
Veel van je emolumenten doen ook mee: vakantiegeld, dertiende maand, ploegentoeslag, enzovoort.
Wil je meer weten over hoe je de transitievergoeding berekent? En welke bijkomende verdiensten naast je salaris meetellen? Lees dan mijn gids over de transitievergoeding voor werknemers.
Bereken jouw netto transitievergoeding met de rekentool van onbezorgd ontslag.
Beëindig je jouw arbeidsovereenkomst met een vaststellingsovereenkomst? Let er dan op dat je niet alleen de ontslagdatum en ontslagvergoeding goed regelt.
Maak goede afspraken over al je bijkomende verdiensten. Laat daarom je vaststellingsovereenkomst controleren door een ontslagrecht-specialist. Ook in het geval van een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte.
Verderop lees je alvast een aantal tips over emolumenten in de vaststellingsovereenkomst.
In de vaststellingsovereenkomst staat dat de werkgever een financiële eindafrekening van het dienstverband verstrekt.
Maar wat wordt wel en wat wordt niet afgerekend? Welke emolumenten doen er naast je normale salaris mee in de eindafrekening?
Zorg ervoor dat het precies wordt opgeschreven:
Heb je een auto van de zaak? Dan moet je extra goed opletten bij ontslag.
Mag je de auto weer inleveren of moet je de leaseverplichtingen overnemen? En kan bij een nieuwe baan de auto meegenomen worden?
Maak hier duidelijke afspraken over in de vaststellingsovereenkomst.
Bij onbezorgd ontslag onderhandelen we voor je en staan we in de vuurlinie als dat moet.
Heeft je werkgever studiekosten voor je vergoed? En hebben jullie in de arbeidsovereenkomst een afspraak over terugbetaling gemaakt?
Spreek dan in de vaststellingsovereenkomst af dat je de studiekosten niet hoeft terug te betalen.
En misschien is er wel een goede reden om in het kader van het ontslag af te spreken dat je een budget krijg om een opleiding te volgen na je ontslag.
Neem je deel aan collectieve verzekeringen bij je werkgever? Dan eindigt je deelname door het ontslag.
Maar sommige verzekeraars vinden het goed dat de verzekering nog tot het einde van het jaar doorloopt. Of dat je de verzekering buiten de collectiviteit voorzet. Dat bepaalt de verzekeraar, maar je werkgever kan je daarover informeren.
Om zeker te zijn dat al je emolumenten correct vermeld staan in je vaststellingsovereenkomst, is het verstandig een lijst te maken van alle extra verdiensten die je ontvangt. Vergelijk deze lijst met je loonstrookjes en andere relevante documenten om zeker te weten dat er niets ontbreekt. Twijfel je? Win juridisch advies in van Bob.
Bij ontslag worden je niet-opgenomen vakantiedagen in principe uitbetaald. Maar, let op: in een vaststellingsovereenkomst bepaal je samen met je werkgever of deze dagen worden uitbetaald of op een andere manier worden verrekend. Zorg dat deze afspraken duidelijk in de overeenkomst staan. Loop geen geld mis en schakel juridische hulp in.
De berekening van je dertiende maand of bonus hangt af van je arbeidsovereenkomst en het beleid van je werkgever. Meestal krijg je een deel van de bonus, berekend over de maanden die je gewerkt hebt. Heb je bijvoorbeeld tot en met juni gewerkt, dan ontvang je mogelijk een deel van de bonus tot die periode. Check je arbeidsovereenkomst voor de specifieke regels.
Bij ontslag zijn emolumenten zoals vakantiegeld of bonussen onderhevig aan belasting. Deze worden vaak belast als ‘bijzonder loon’, waardoor het belastingtarief hoger kan zijn dan voor je reguliere salaris.
Ja, je kunt onderhandelen over het behoud van bepaalde emolumenten na ontslag. Dit kan gaan om zaken als het gebruik van een bedrijfsauto of een mobiele telefoon. Of deze onderhandelingen succesvol zijn, hangt af van de soort emolument en de bereidheid van je werkgever. Het is belangrijk om dergelijke afspraken duidelijk vast te leggen in je vaststellingsovereenkomst.
Op deze pagina vind je een complete checklist voor de inhoud van een vaststellingsovereenkomst. Er komt veel kijken bij het maken van goede en volledige afspraken.
Wil je geen risico’s lopen? Laat eventuele onenigheid over emolumenten niet leiden tot een arbeidsconflict.
Aarzel niet te lang. Die onzekerheid breekt je, vroeg of laat. Ontvang onze hulp het uitonderhandelen van jouw vaststellingsovereenkomst.
Maak kennis met je arbeidsrechtjurist en ontdek hoe jij je ontslag omzet in kansen voor de toekomst.
Meer artikelen over dit onderwerp:
Ga terug naar een overzicht: