Vrijstelling van werk én vakantiedagen: hoe zit ’t nu echt?
Vrijstelling van werk in je vaststellingsovereenkomst: je hoeft tot de einddatum niet te werken, top! Máár hoe zit het dan met je vakantiedagen?
Je werkgever wil dat je tekent voor een vaststellingsovereenkomst (VSO). Maar je twijfelt: is dit wel slim? Zijn er geen nadelen aan een vaststellingsovereenkomst? Je zoekt op internet en vindt lijsten met risico’s. Dat maakt je onzeker.
Geen zorgen. Er zijn geen nadelen bij een VSO die door een arbeidsrechtjurist is gecontroleerd. Sterker nog: een goed opgezette VSO biedt juist zekerheid en voorkomt gedoe. Je hebt grip op de situatie en weet precies waar je aan toe bent.
Een vaststellingsovereenkomst heeft alleen nadelen als je ‘m zonder hulp tekent. Want ja, dan loop je tegen allerlei problemen aan. Gelukkig is de oplossing simpel: laat een arbeidsrechtjurist meekijken. Direct alle risico’s weg. Jij de rust, wij de rest.
Laten we de zogenaamde “nadelen” eens bekijken – en waarom ze met de juiste hulp geen probleem zijn.
Laat ons jouw vaststellingsovereenkomst controleren. Wij doen niet anders.
Je bent bang dat je ten onrechte je baan verliest? Dat is logisch. Maar met een arbeidsrechtjurist aan je zijde weet je zeker dat je niet akkoord gaat met een ontslag dat juridisch geen stand zou houden. Want wij weten precies wanneer een werkgever wel of niet een sterk ontslagdossier heeft.
Heel belangrijk: als je werkgever onvoldoende dossier heeft, sta je sterk in de onderhandelingen. Dan kun je een hogere vergoeding eisen. Wij weten precies hoe we dat moeten aanpakken.
“Als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst, krijg je geen WW” – dat is een misverstand dat we vaak horen. De waarheid? Bij een goed opgestelde VSO behoud je gewoon je recht op WW.
Het UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) toetst of je verwijtbaar werkloos bent en of de ontslagdatum klopt. Bij onbezorgd ontslag zorgen we ervoor dat dit prima in orde is. We formuleren een neutrale ontslagreden, leggen het initiatief voor het ontslag bij je werkgever neer en rekenen de opzegtermijn goed uit. Zo voorkom je problemen met je WW-aanvraag. Geen zorgen dus, wij regelen het.
Je weet niet welke rechten je hebt in een ontslagsituatie? Dat is precies waarom je een specialist inschakelt. Wij kennen alle regels en weten exact waar je recht op hebt. Niet alleen qua vergoeding, maar ook over zaken als opzegtermijn, vakantiedagen, concurrentiebeding, bonussen en finale kwijting.
Jij hoeft niet alles te weten – dat is ons werk. Wij zorgen dat je niets misloopt en al je rechten benut.
Een ontslag via een vaststellingsovereenkomst betekent veel meer dan alleen een handtekening zetten. Er komt een hele papierwinkel bij kijken: blijf je werken tijdens de opzegtermijn, hoe zit het met de opleiding die je volgt, WW aanvragen, inleveren van bedrijfseigendommen, collectieve zorgverzekering aanpassen … De lijst is eindeloos.
Zonder hulp vergeet je al snel belangrijke zaken, met alle gevolgen van dien. Wij zorgen dat je overzicht krijgt – van A tot Z. Jij kunt je focussen op je toekomst, in plaats van verdwalen in een administratief doolhof.
In ons artikel ‘16 punten die in je vaststellingsovereenkomst moeten staan’ vind je alvast een uitgebreide checklist.
Bij ontslag via opzegging of einde van rechtswege is de transitievergoeding wettelijk verplicht. Bij een vaststellingsovereenkomst is dat formeel niet zo, omdat het een vrijwillige overeenkomst is. Maar in de praktijk neem je de transitievergoeding als uitgangspunt voor de VSO-onderhandelingen – waarom zou je anders akkoord gaan?
Sterker nog: regelmatig kun je méér krijgen dan alleen de transitievergoeding. Wij weten wanneer er ruimte is voor een hogere vergoeding, bijvoorbeeld als je werkgever een zwak ontslagdossier heeft of als er andere bijzondere omstandigheden zijn.
Een fout in je VSO kan je duizenden euro’s kosten. Niet alleen bij een te lage ontslagvergoeding, maar ook als onduidelijke of verkeerde afspraken worden gemaakt over afrekening van vakantiedagen, bonussen of andere vergoedingen. Maar een arbeidsrechtjurist controleert elk detail en zorgt dat alles waterdicht is.
Krijg antwoord op al je vragen en voel kilo’s stress van je afglijden.
Als je de vaststellingsovereenkomst eenmaal getekend hebt, zit je eraan vast. Dat klopt. Maar met de juiste begeleiding teken je alleen als alle voorwaarden optimaal zijn. Bij onbezorgd ontslag zorgen we ervoor dat je alles begrijpt vóór je tekent.
Zo voorkom je spijt achteraf en weet je precies waar je ‘ja’ tegen zegt.
De finale kwijting in een VSO betekent dat je later geen claims meer kunt indienen. Veel werkgevers formuleren dit bewust te breed. Daar zijn we heel kritisch op: zijn er mogelijke zaken die we beter buiten de finale kwijting kunnen houden? Daar zetten we dan hard op in.
Zo houd je het recht om claims in te dienen over zaken die niet in de vaststellingsovereenkomst staan.
Een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst kan je beperken in je nieuwe carrière. Maar wist je dat een concurrentiebeding vaak ongeldig is? Of met de juiste onderhandelingen in de VSO wordt geschrapt of beperkt? Zo houd jij alle vrijheid voor je volgende stap.
Een vaststellingsovereenkomst staat vol juridische termen die voor jou abracadabra zijn. Geen probleem. We leggen precies uit wat elke clausule betekent. Want jij moet snappen wat je tekent. Wij zorgen daarvoor, zonder poespas.
Zodra je over een VSO praat, begint de druk. “Teken snel, anders trekken we het aanbod in.” Onbezorgd ontslag neemt deze druk weg door de onderhandelingen over te nemen.
Wij laten ons niet intimideren en kennen alle tactieken. Jij hoeft niet te dealen met de stress van onderhandelingen. Wij regelen dat.
De fiscale kant van een ontslagvergoeding is voor veel werknemers onduidelijk. Veel mensen realiseren zich niet dat bedragen in een VSO meestal bruto zijn, niet netto. Als je dat niet weet, valt het bedrag dat daadwerkelijk op je rekening komt flink tegen.
Ook weten veel werknemers niet hoeveel belasting er wordt ingehouden op een ontslagvergoeding. Een arbeidsrechtjurist legt je uit wat je netto overhoudt en kan soms slimme constructies voorstellen die fiscaal gunstiger uitpakken.
Wij zorgen ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Met onze bruto-netto rekentool kun je zelf al een inschatting maken van wat je daadwerkelijk overhoudt.
Vermijd kostbare fouten en sta juridisch sterker met onbezorgd ontslag.
De opzegtermijn bepaalt hoelang je nog salaris krijgt. Veel werkgevers proberen deze te verkorten. Je krijgt dan niet waar je recht op hebt. Je kunt bovendien problemen met je WW-uitkering krijgen door de zogeheten fictieve opzegtermijn. Geen nood: wij rekenen precies uit wat je toekomt en zorgen dat dit in de vaststellingsovereenkomst staat.
Vaststellingsovereenkomsten bevatten vaak standaardclausules die gunstig zijn voor de werkgever. Een arbeidsrechtjurist herkent deze direct en onderhandelt over aanpassingen. Wij weten precies welke clausules verdacht zijn en hoe we die moeten aanpassen in jouw voordeel.
Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. Veel werknemers denken dat ze dan geen VSO kunnen sluiten. Dat is niet waar. Een arbeidsrechtjurist weet hoe je juist in deze situatie een sterke onderhandelingspositie hebt. Wij zorgen dat je ziekte juist in je voordeel werkt bij de onderhandelingen.
Lees deze artikelen als je te maken hebt met ziekte:
Een geheimhoudingsbeding in je arbeidsovereenkomst of de VSO beperkt je in wat je mag zeggen over je ervaringen. Het is logisch dat je de bedrijfsgeheimen niet op straat gooit, maar er zijn natuurlijk grenzen aan geheimhouding.
Je werkgever mag je niet monddood maken. Wij beschermen je recht om over je ervaringen te praten zonder in problemen te komen.
Vaak willen werkgevers dat je studiekosten terugbetaalt. Regelmatig bluffen werkgevers dan, omdat ze geen recht van spreken hebben. Een arbeidsrechtjurist weet wanneer studiekostenregelingen geldig zijn en wanneer niet, en kan hier goed over onderhandelen.
Bij onbezorgd ontslag zorgen we ervoor dat je niet onnodig studiekosten terugbetaalt. En als je helaas toch studiekosten moet terugbetalen, checken we altijd of dat fiscaal gunstig kan. Door ze bijvoorbeeld te verrekenen met bruto bedragen.
Te veel opgenomen vakantiedagen moet je normaal gesproken terugbetalen. Maar in een vaststellingsovereenkomst kun je vaak afspreken dat je deze dagen niet hoeft terug te betalen. Dit is een onderhandelingspunt dat veel werknemers over het hoofd zien.
Een arbeidsrechtjurist controleert niet alleen of de berekening van de werkgever klopt, maar onderhandelt ook actief over het kwijtschelden van deze terugbetaling. Vooral als je een sterke onderhandelingspositie hebt, is dit vaak haalbaar.
Een vaststellingsovereenkomst leidt soms tot een verstoorde arbeidsrelatie met je werkgever. Zeker als jullie er samen niet uitkomen, kan de sfeer snel verslechteren. Dit zorgt voor extra stress en maakt je laatste werkdagen onnodig zwaar.
Een arbeidsrechtjurist neemt de onderhandelingen over, waardoor je zelf buiten de emotionele lading blijft. Wij praten zakelijk met je werkgever, zonder dat persoonlijke frustraties een rol spelen. Zo blijft de relatie werkbaar, zelfs als je nog een opzegtermijn moet uitdienen.
Wij zorgen voor een professionele afhandeling zonder dat de relatie verder verstoort. Dit geeft je de ruimte om met opgeheven hoofd afscheid te nemen en positieve referenties te behouden voor je volgende carrièrestap.
Als je in een arbeidsconflict zit hebben we 16 tips voor je in ons artikel: ‘Arbeidsconflict: 16 tips voor werknemers‘.
Zoals je ziet, zijn de “nadelen” van een vaststellingsovereenkomst alleen risico’s als je het zonder hulp doet. Met een arbeidsrechtjurist aan je zijde worden al deze potentiële problemen omgezet in kansen. Je krijgt waar je recht op hebt, zonder stress of gedoe.
Een VSO biedt juist voordelen: je weet direct waar je aan toe bent, je hebt zekerheid over je financiële situatie, en je kunt sneller door naar een nieuwe fase in je carrière. Geen slepende procedures, geen onzekerheid.
Wil je meer algemene informatie over vaststellingsovereenkomsten? In onze complete beginnersgids over de VSO vind je alles wat je moet weten – van basisbegrippen tot gedetailleerde uitleg.
Sta je op het punt een vaststellingsovereenkomst te tekenen of ben je in onderhandeling? Een kleine investering nu — die je werkgever meestal vergoedt — voorkomt grote problemen later. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Plan direct een gratis adviesgesprek met één van onze arbeidsrechtjuristen. Wij regelen het voor je, zodat jij je kunt focussen op je toekomst. Want dat is waar het uiteindelijk om gaat.
Vraag maar raak en voel de stress verdwijnen.
Vrijstelling van werk in je vaststellingsovereenkomst: je hoeft tot de einddatum niet te werken, top! Máár hoe zit het dan met je vakantiedagen?
Fout in de opzegtermijn? Dit kan je WW-rechten kosten. Ontdek hoe je dit voorkomt.
Wil je alles weten over emolumenten bij ontslag? Voorkom fouten en ontdek handige tips om je emolumenten veilig te stellen.