Arbeidsconflict: wat moet je als werknemer doen?
Conflict met je werkgever? Voorkom kostbare fouten. Ontdek met deze gids snel en eenvoudig hoe je jouw rechten effectief veiligstelt.
Reorganisaties komen regelmatig voor. Een belangrijk onderdeel van veel reorganisaties is het sociaal plan voor werknemers. In dit artikel lees je zeven essentiële punten die je als werknemer moet weten over de vaststellingsovereenkomst in het kader van een sociaal plan.
Een sociaal plan is een regeling waarin afspraken staan over de gevolgen van een reorganisatie voor werknemers. Het doel van het sociaal plan is om de negatieve gevolgen van de reorganisatie te verzachten en een eerlijke behandeling van werknemers te waarborgen.
Een sociaal plan wordt afgesloten tussen werkgever en vakbonden. Het gebeurt ook regelmatig dat de werkgever het sociaal plan met de ondernemingsraad vaststelt. En soms stelt een werkgever het sociaal plan zonder overleg eenzijdig vast. Wat dat betekent voor jouw binding aan het sociaal plan, lees je verderop.
De wet verplicht werkgevers niet om bij reorganisaties een sociaal plan op te stellen. Maar er zijn verschillende redenen waarom werkgevers vaak wel een sociaal plan maken:
Als er geen sociaal plan is, gelden de wettelijke regels over ontslag en vergoedingen.
Een sociaal plan bevat maatregelen en voorzieningen die de gevolgen van een reorganisatie voor werknemers verzachten. De precieze inhoud van het sociaal plan hangt af van de reden voor de reorganisatie, het soort reorganisatie, de kenmerken van het bedrijf en met wie het sociaal plan wordt afgesproken.
Vaak zie je de volgende onderwerpen in een sociaal plan staan:
Of je als werknemer gebonden bent aan het sociaal plan, hangt af van hoe het is afgesloten. Er zijn drie scenario’s:
Hierna lees je wat er in deze drie scenario’s geldt.
Heeft de werkgever het sociaal plan met vakbonden afgesproken en ben je lid van een van de betrokken vakbonden? Dan ben je gebonden aan het sociaal plan. De vakbond heeft namens jou onderhandeld en ingestemd.
Ben je geen vakbondslid? Dan ben je formeel niet gebonden, maar in de praktijk zal de werkgever het sociaal plan op alle werknemers toepassen. Als je daarin meegaat, geldt al snel dat je het sociaal plan (stilzwijgend) hebt geaccepteerd.
Verwerp je als niet-vakbondslid het sociaal plan uitdrukkelijk en maak je er ook geen gebruik van? Dan ben je niet gebonden aan het sociaal plan. Dat is lang niet altijd verstandig. Sociale plannen met vakbonden bevatten vaak afspraken die gunstiger zijn dan de wettelijke regels over bijvoorbeeld herplaatsing en scholing. De vakbonden zijn niet voor niets akkoord gegaan.
Een sociaal plan met de ondernemingsraad is niet automatisch bindend voor werknemers. De ondernemingsraad heeft namelijk niet de bevoegdheid om namens werknemers bindende afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden.
Net als het hierna te bespreken eenzijdig opgestelde sociaal plan, is het sociaal plan met de ondernemingsraad juridisch gezien niet meer dan een aanbod aan de werknemers. Een werknemer is pas gebonden als hij het sociaal plan aanvaardt.
Net als bij een sociaal plan met vakbonden, gaan werkgevers ook bij een sociaal plan met de ondernemingsraad meestal niet onderhandelen met individuele werknemers. Vraag je af of het verstandig is om het sociaal plan te verwerpen als de werkgever allerlei voorzieningen met de ondernemingsraad heeft afgesproken.
Als de werkgever het sociaal plan eenzijdig vaststelt, is het juridisch gezien niet meer dan een aanbod aan de werknemers. Pas als een werknemer akkoord gaat met het sociaal plan, is de werknemer eraan gebonden.
Let dus op dat je niet zomaar akkoord gaat met een eenzijdig sociaal plan, ook niet stilzwijgend of via een vaststellingsovereenkomst. Je hebt vaak ruimte om te onderhandelen, want ook rechters zijn niet gebonden aan een eenzijdig opgesteld sociaal plan.
Biedt de werkgever je bij een reorganisatie met sociaal plan een vaststellingsovereenkomst aan? Dan staat in de vaststellingsovereenkomst dat het sociaal plan van toepassing is. Als je met de vaststellingsovereenkomst akkoord gaat, ga je dus ook akkoord met het sociaal plan.
Laat eerst een deskundige de vaststellingsovereenkomst en het sociaal plan controleren voordat je de vaststellingsovereenkomst ondertekent. Wij helpen je daar graag bij; daar lees je aan het einde van dit artikel meer over.
Als het sociaal plan op jou van toepassing is, kan het soms in jouw belang zijn om af te wijken van het sociaal plan. Dit is soms mogelijk, maar zeker niet eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dit te benaderen: onderhandelen, beroep op een hardheidsclausule of een beroep op de wet.
Je kunt proberen te onderhandelen met je werkgever over afwijkingen op het sociaal plan. Bedenk wel dat werkgevers vaak terughoudend zijn, omdat ze alle werknemers gelijk willen behandelen.
Als je wilt onderhandelen, is het belangrijk om:
Veel sociale plannen bevatten een hardheidsclausule. Deze bepaling maakt het mogelijk om in individuele gevallen af te wijken als toepassing van het sociaal plan tot onredelijke uitkomsten zou leiden.
Als er een hardheidsclausule is, kun je hierop een beroep doen als je denkt dat jouw situatie bijzonder is. En natuurlijk kan een arbeidsjurist je daarbij helpen.
In sommige gevallen biedt de wet mogelijkheden om af te wijken van een sociaal plan. Bijvoorbeeld als de toepassing ervan leidt tot leeftijdsdiscriminatie. Of als er sprake is van bijzondere omstandigheden die maken dat het sociaal plan tot een onaanvaardbaar resultaat leidt. Een waarschuwing over dit laatste punt is op zijn plaats: er moet heel wat aan de hand zijn, want rechters gaan niet snel mee in de argumenten van werknemers.
Hoewel een sociaal plan vaak voordelig is voor werknemers, zijn er ook mogelijke nadelen:
Ondanks de mogelijke nadelen, biedt een sociaal plan vaak belangrijke voordelen:
Het is altijd spannend als je in een reorganisatie terechtkomt. Ook als er een (goed) sociaal plan is. Schakel daarom altijd een ervaren arbeidsjurist in die je over de volgende punten kan adviseren:
Onthoud: het gaat om jouw toekomst, dus zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je belangrijke beslissingen neemt. Plan dus een kosteloos eerste gesprek in. Wij bespreken graag met je hoe wij jou het beste kunnen helpen.
Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je weten hoe we met zo’n strak plan jouw problemen gaan aanpakken? Mr. Bob koppelt jou aan een ervaren arbeidsrechtjurist uit het onbezorgd ontslag team.
Conflict met je werkgever? Voorkom kostbare fouten. Ontdek met deze gids snel en eenvoudig hoe je jouw rechten effectief veiligstelt.
Weet je te weinig over de vaststellingsovereenkomst (VSO)? In deze beginnersgids neem ik je van a tot z mee in de wereld van de VSO.
Je hebt een burn-out en je werkgever biedt je een vaststellingsovereenkomst aan. Neem dan geen overhaaste beslissingen, want er zitten risico’s aan!