Advocaat bij ontslag nodig?

Een advocaat inschakelen bij ontslag…

Maar is een ontslag advocaat wel noodzakelijk?

Dus, je hebt te maken met ontslag – of zelfs ontslag op staande voet. Je bent nu op zoek naar een goede advocaat.

Of je nu een advocaat zoekt in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Er is één maar: je bent bang voor torenhoge advocaatkosten: “uurtje factuurtje” zoals dat heet.

Een ontslag advocaat (ook wel ontslagrecht advocaat genoemd) kost al snel tussen tussen de 250 en 400 euro per uur. Zeg maar gerust: onbetaalbaar. En dat verdien jij niet, want het levert je onder de streep niks op.

Maak je geen zorgen. Want, even heel eerlijk: je hebt helemaal geen dure advocaat ontslagrecht nodig.

Een advocaat is (traditioneel gezien) een jurist die er zijn beroep van maakt personen of partijen te verdedigen voor de rechter.

Typisch voor het arbeidsrecht is dat bijna alle ontslagzaken worden geschikt (opgelost) met een vaststellingsovereenkomst (vso). Met andere woorden: in goed overleg maken werknemer en werkgever afspraken over het ontslag van de werknemer, waardoor een rechterlijke procedure niet nodig is. Voila, je geen advocaat nodig.

Hoezo? Nou, het is in het belang van beide partijen om zonder juridisch gevecht uit elkaar te gaan. Vergelijkbaar met een echtscheiding. Je denkt toch niet dat een werkgever erop zit te wachten om duizenden euro’s te besteden aan een juridische procedure? Precies.

Oké, en wat nou als een procedure bij de kantonrechter onvermijdelijk is? Heb ik dan wel een advocaat nodig? Nope. Ook dán heb je geen peperdure advocaat nodig. Een ontslagrecht-specialist heeft vaak minstens zo veel ervaring, en doet het ontslagrecht er niet even bij (zoals bijna alle advocaten wél doen). Wist je trouwens dat een advocaat arbeidsrecht veel vaker en liever werkgevers bijstaat dan werknemers (want €€€). Hoe ik dat weet: ik heb ervaring opgedaan bij 3 corporate arbeidsrecht advocatenkantoren.

Een specialist arbeidsrecht of een ontslagrecht-specialist is net zo goed kundig en bevoegd om (in zeldzame gevallen) bij de rechter op te komen voor jouw belangen.

Schakel geen ontslag advocaat in, maar een ontslagrecht-specialist bij ontslag

En, toegegeven: een “normale” arbeidsjurist kan ook best aardig jouw belangen behartigen.

Maar toch, als je het echt veilig wil aanpakken én eruit wil halen wat erin zit: ga dan voor een échte ontslagrecht-specialist.

Oké, saaie prut incoming…

Een arbeidsjurist is een
i) meester in de rechten (dus: universitaire master afgerond) die zich
II) heeft gespecialiseerd in het arbeidsrecht (dus: master arbeidsrecht als vervolgopleiding en zich in de praktijk bezig houdt met het arbeidsrecht).

Tip: controleer altijd of iemand ook écht gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld door op iemands LinkedIn-pagina te kijken, of zijn of haar website door te spitten.

Een ontslagrecht-specialist kun je zien als een superspecialist. Net als een arbeidsjurist is deze superspecialist ook gewoon
I) meester in de rechten en
II) gespecialiseerd in het arbeidsrecht.
Een ontslagrecht-specialist onderscheidt zich van een arbeidsjurist en ook van een advocaat, en daar komt ie dan: doordat hij of zij zich binnen het bréde rechtsgebied dat arbeidsrecht heet
III) alléén maar bezig houdt met het ontslagrecht.

Toch fijn dat jij nu kennis kan maken met een… ontslagrecht-specialist!

Hi, mijn naam is mr. Bob. Ik woon in Rotterdam en heb gewerkt bij advocatenkantoren in Rotterdam & Amsterdam. Aangenaam. 🙂

Advocaat ontslagrecht is een échte specialist

Wat een onbezorgd ontslag voor jou betekent

Ik zet mij er maximaal voor in dat jij en je werkgever goed uit elkaar kunnen gaan. Zonder arbeidsrechtelijk gevecht van (ontslag) advocaten. Zonder een advocaat ontslagrecht in te schakelen. En zonder torenhoge advocaatkosten.

Het middel om dat doel te bereiken is een vaststellingsovereenkomst (vso). In een vso kun je goede afspraken maken over jouw ontslag. Dit wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd.

En met die vso:

  • behoud jij je recht op WW bij UWV (zodat je later niet onnodig duizenden euro’s misloopt en gegarandeerd inkomen hebt)
  • heb je 95% kans op een juridische kostenvergoeding van tussen de 500-1500 euro (zodat jij kosteloos al jouw rechten veiligstelt én een dure, rechterlijke procedure voorkomt)
  • ontvang je bijna altijd minimaal de wettelijke transitievergoeding (wat zou jij met dat geld doen?)

Kortom: je vaststellingsovereenkomst laten controleren is geen kattepis 😉

Waarom geen advocaat inschakelen bij ontslag.

Zullen we eens hebben over jouw (dreigend) ontslag & rustig kennismaken?

Een gratis kennismakingsgesprek met mij lost je problemen vaker op dan je denkt. Waarom? Omdat ik je meteen wat adviezen, tips & tricks meegeef. Geen uurtje-factuurtje.

Na 30 minuten (of lange) weet je ook meteen of het klikt. En kan ik beter bepalen of ik je verder kan helpen; als dat niet zo is, dan ben ik daar ook eerlijk in.

Via Calendly plan je makkelijk en vlug een gratis VSO-adviesgesprek met mij in.

Je kan ook onderstaand formuliertje invullen. Dan neem ik contact met jou op. Ook helemaal prima.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Dit hoef je alleen in te vullen als je wil bellen of Whatsappen
Vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen? Deze kun je hier uploaden, dan kijk ik er meteen naar.
Op welke manier wil je benaderd worden?
Binnen één uur neem ik contact met je op.We maken kennis met elkaar.Je vertelt waar je mee zit. Ik kijk of ik je kan helpen.Dit is 100% gratis en vrijblijvend. Je zit nérgens aan vast.

Detecteer ontslag-risico’s

Zeg gedag met een lach

Stel je WW-uitkering veilig

Het belangrijkste is dat Bob in het begin heel duidelijk is geweest over de kosten, want mensen met een modaal salaris zijn doodsbang voor advocaatkosten.

Dus als wordt aangegeven dat het echt geen vele duizenden euro’s hoeft te kosten en het gebruikelijk is dat de werkgever (een deel van) deze kosten betaalt, dan krijgen mensen weer een beetje zelfvertrouwen en durven ze een eventuele volgende stap ook wel te nemen.

Jan V.

Uit Gorinchem

Bob is stevig in onderhandelingen, en houdt hierbij goed de belangen van zijn cliënt in het oog. Juist bij de arbeidsrechtelijke advisering aan werknemers die geconfronteerd worden met (dreigend) ontslag zijn dit essentiële competenties om op te kunnen terugvallen

Marcel de Vries

Pallas Advocaten

Met onbezorgd ontslag heb je geen ontslagrecht advocaat nodig

Waarom je bij ontslag niet per se voor een advocaat hoeft te kiezen.

Wat is een ontslag advocaat en wat zijn de kosten?

Wat doet een ontslag advocaat?

Een advocaat ontslagrecht staat werkgevers of werknemers bij in ontslagzaken. Denk aan het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst, voeren van gerechtelijke procedures en en het adviseren bij arbeidsconflicten en mediation. Als een advocaat zich enkel bezighoudt met het ontslagrecht, kun je spreken van een échte specialist.

Een advocaat (in algemene zin) is een jurist die er zijn beroep van maakt personen of partijen te verdedigen voor de rechter. Een ontslag advocaat staat alleen werkgevers of werknemers bij in ontslagzaken, en is gespecialiseerd in het ontslagrecht.

Wat is het verschil tussen een ontslagrecht advocaat en een arbeidsrecht advocaat?

Het verschil tussen een ontslag advocaat en een arbeidsrecht advocaat is simpel: een ontslag advocaat focust zich puur op het ontslagrecht, terwijl een arbeidsrecht advocaat zich bezighoudt met het brede arbeidsrecht.

Het ontslagrecht is een specialisme binnen het algemene arbeidsrecht. Een advocaat ontslagrecht kun je dus zien als een “superspecialist”, net als een ontslagrecht-specialist.

Anders gezegd: elke ontslag advocaat is een arbeidsrecht advocaat (generalist), maar niet elke arbeidsrecht advocaat is een ontslag advocaat. Net zoals niet iedere bakker een patissier/banketbakker is.

Werkt een advocaat arbeidsrecht of ontslag advocaat op basis van no cure no pay?

Nee, een advocaat mag nooit werken op basis van no cure no pay, oftewel: werken op basis van resultaat-gerelateerde beloningsafspraken. Bij wijze van experiment mogen alleen advocaten in letselschade- en overlijdenschadezaken sinds 1 januari 2014 werken op basis van resultaatgerelateerde beloningsafspraken. Een advocaat arbeidsrecht of ontslag valt dus niet onder deze uitzondering.

Wat zijn de kosten van een advocaat uit Rotterdam & Amsterdam bij ontslag?

Wie betaalt de kosten van een advocaat bij ontslag?

Als uitgangspunt geldt dat de werknemer en werkgever in een ontslagsituatie hun juridische kosten zelf betalen. Beide partijen moeten dus het (hoge) uurtarief van hun eigen ontslag advocaat betalen.

Hoe hoog zijn de kosten?

Een advocaat ontslagrecht hanteert een uurtarief, zo tussen de 250 en 400 euro exclusief 21% btw en (vaak) 6% kantoorkosten. Dit kost je voor een ontslagzaak al snel 2.000,00 euro – daar komt dan nog 21% btw bij. Er zijn weinig werknemers die deze kosten kunnen dragen.

Over het algemeen zijn de tarieven van een ontslag advocaat in Amsterdam en Rotterdam het hoogst. Ook dat nog…

Heb ik recht op een vergoeding voor advocaatkosten bij ontslag?

Nee, uit de wet volgt nergens dat je bij ontslag recht hebt op een vergoeding voor advocaatkosten. Dit recht heb je alleen als je met je werkgever een juridische kostenvergoeding hebt afgesproken.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden is het wel gebruikelijk dat de werknemer van een werkgever een juridische kostenvergoeding ontvangt. In dat geval betaalt de werkgever dus de kosten van een advocaat of jurist.

Kortom, een vergoeding voor advocaatkosten bij ontslag is onderhandelbaar en is vaak onderdeel van een vaststellingsovereenkomst (vso).

Je hebt strikt genomen geen recht op een vergoeding voor de kosten van een advocaat bij ontslag.

Maar, let op! Advocaten werken bij ontslag niet op basis van vaste prijsafspraken, maar op uurbasis (“uurtje factuurtje”). Daardoor weet je als werknemer niet van tevoren of je je juridische kosten zelf moet betalen.

Zo kan het goed zijn dat je weliswaar een juridische kostenvergoeding ontvangt van 750 euro exclusief BTW, maar je advocaat ontslagrecht bijvoorbeeld nog wel 2.000,- euro zelf moet betalen. Oeps…

Veelgestelde vragen over een ontslag advocaat

Bij een arbeidsconflict kan de werkgever ervoor kiezen om de juridische- of advocaatkosten van de werknemer te vergoeden. Deze kostenvergoeding wordt doorgaans vastgelegd in een juridische overeenkomst: een vaststellingsovereenkomst. De werkgever is echter niet wettelijk verplicht om deze kosten te dekken.

Een advocaat ontslagrecht is een advocaat gespecialiseerd in het ontslagrecht en kost tussen de 250 en 400 euro per uur exclusief 21% BTW en (vaak) 6% kantoorkosten. Het exacte uurtarief is afhankelijk van onder meer de grootte van het advocatenkantoor en het aantal jaar werkervaring. Ervan uitgaand dat een ontslagzaak al snel 10 uur in beslag neemt, betaalt een werknemer bij ontslag al snel duizenden euro’s voor een werknemer

  • Kosten: Het inschakelen van een ontslagrechtadvocaat kost al snel 2.000,- euro en is dus prijzig.
  • Vertraging: Het proces kan vertraging oplopen wanneer een advocaat betrokken is.
  • Complex taalgebruik: een ontslagrecht advocaat gebruikt vaak ingewikkelde juridische termen, wat tot verwarring kan leiden.
  • Beperkte toegankelijkheid: Niet alle advocaten zijn even goed bereikbaar, wat kan leiden tot vertraging in de communicatie en beperkte beschikbaarheid voor vragen en updates.

Denk goed na over deze nadelen voordat je besluit een ontslagrechtadvocaat in te schakelen.

Ja, vaak wel. De meeste rechtsbijstandsverzekeringen laten je een ontslagrecht advocaat kiezen bij ontslag of arbeidsconflicten, meestal als er een juridische procedure dreigt of loopt. Als je niet tevreden bent over de aanpak van de verzekeraar, bieden de meeste rechtsbijstandsverzekeringen een geschillenregeling aan. Dit geeft je de mogelijkheid om kosteloos een ontslag advocaat naar keuze te raadplegen.

Nee, je hebt niet per se een advocaat nodig bij ontslag op staande voet. Het belangrijkste is dat je juridische hulp inschakelt van een persoon die gespecialiseerd is in het ontslagrecht. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je niet alleen je recht op een ww-uitkering en transitievergoeding veiligstelt, maar ook andere risico’s vermijdt, zoals gebondenheid aan een concurrentiebeding. Bonustip: vecht het ontslag op staande voet snel aan.

Je hebt geen ontslag advocaat uit Rotterdam nodig.

Ben of wordt je ontslagen? Wellicht heb je zelfs al vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Kom dan nú in actie. Hoe langer je wacht, hoe meer ontslagrisico’s en stress.

Ervaar rust in jouw ontslag- en onderhandelingstraject. Met onbezorgd ontslag.

Plan eenvoudig & snel een gratis vso-adviesgesprek in.

Plan gratis vso-adviesgesprek
100% vrijblijvend, je bent nergens toe verplicht – gelukkig maar 😀

Behoefte aan meer informatie?

Wil je meer weten over het onderwerp vaststellingsovereenkomst of ontslag? Geluksvogel.. speciaal voor werknemers heb ik daar een ultiem blog over geschreven. Zodat jij je rechten niet verliest, zoals het recht op WW, loon en uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding (bereken hier je transitievergoeding).

Óf ben je nog wat zoekende waar ik je precies mee kan helpen? Neem dan even een kijkje op mijn overzichtspagina.

Plan nu gratis VSO-gesprek