Arbeidsconflict: 16 tips voor werknemers
Een arbeidsconflict is stressvol, maar met de juiste aanpak houd je controle en vergroot je je kansen op een gunstige uitkomst.
Conflict met je werkgever? Voorkom kostbare fouten. Ontdek met deze gids snel en eenvoudig hoe je jouw rechten effectief veiligstelt.
Ruzie op de werkvloer kan behoorlijk uit de hand lopen of zelfs leiden tot een ontslag op staande voet. Regelmatig is ontslag in goed overleg de enige uitweg.
Hieronder lees je alles over de rechten van werknemers bij een arbeidsconflict.
En hieronder ontvang je 7 praktische tips om snel en verstandig met arbeidsconflicten om te gaan.
Een arbeidsconflict is een situatie op het werk waarin je het oneens bent of problemen hebt met je leidinggevende, collega’s, of soms zelfs met klanten of andere externe partijen.
Dit kan gebeuren door verschillende redenen, zoals misverstanden, verschillen in werkstijl of -ethiek, of oneerlijke behandeling.
Het kan zich uiten in discussies, het niet eens zijn over werkmethoden, of zelfs in het gevoel hebben dat je wordt tegengewerkt of onrechtvaardig behandeld.
Conflicten op het werk zijn normaal en kunnen soms zelfs leiden tot positieve veranderingen als ze op een gezonde manier worden opgelost. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk meningsverschil een conflict is.
Echter, als de situatie je werkprestaties, welzijn of relaties op het werk beïnvloedt, wordt het beschouwd als een arbeidsconflict.
Dat begrijp ik. Bij onbezorgd ontslag help ik (Bob) jou graag aan een uitonderhandelde vaststellingsovereenkomst.
Je kunt op allerlei gebieden een arbeidsconflict met je werkgever of collega’s hebben. Ik noem er een aantal:
Regelmatig levert een arbeidsconflict een verstoorde arbeidsverhouding op. Is de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam verstoord? En kun je niet worden herplaatst? Dan heeft je werkgever een rechtsgeldige reden voor ontslag.
Maar, je werkgever zal dit wel moeten bewijzen. En dat is niet gemakkelijk.
Wil je werkgever je ontslaan vanwege een arbeidsconflict of verstoorde arbeidsverhouding? Dan kan je werkgever twee routes bewandelen:
De ontslagprocedure bij de kantonrechter kost bergen tijd en dus veel geld. Voorbeeld: mijn uurtarief is EUR 250,- exclusief 21% BTW en het voeren van een rechterlijke procedure kost mij minimaal 10 uur.
En de uitkomst staat niet op voorhand vast. Daarom stellen werkgevers meestal voor om een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen.
Wil je alles weten over ontslag, in brede zin? Ontdek mijn ultieme beginnersgids over ontslag.
PS Ik werk trouwens met vaste prijzen, dus no worries – dat lees je hier.
Een arbeidsconflict kan voor veel stress zorgen. Soms lopen de spanningen zo hoog op, dat de sfeer op het werk letterlijk ziekmakend is. Je hebt psychische klachten of zelfs een burn out. Je kunt je dan ziek melden.
Zoals bij iedere andere ziekmelding, schakelt je werkgever de bedrijfsarts in om je ziekmelding medisch te beoordelen.
De bedrijfsarts beoordeelt de impact van het arbeidsconflict op jouw gezondheid.
Hij of zij adviseert je werkgever of je om medische redenen ziek bent.
Heb je je ziek gemeld en is er waarschijnlijk sprake van een arbeidsconflict? Dan zal de bedrijfsarts ook aan ‘conflictdiagnostiek’ doen.
Vindt de bedrijfsarts inderdaad dat er een conflict in de werksituatie is? Dan stimuleert de bedrijfsarts dat jij en je werkgever op een constructieve en respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan.
Ben je volgens de bedrijfsarts niet ziek, maar zijn de emoties wel hoog opgelopen? Dan adviseert de bedrijfsarts vaak dat jij en je werkgever even psychologische afstand nemen.
Dat kan door een tijdelijke overplaatsing of door een vrijstelling van werk. Dit noemen we ook wel een ‘time out’ of ‘interventieperiode’.
Zo’n time out duurt maximaal 2 weken.
Voorwaarde voor een time out is dat je met elkaar in gesprek gaat om het conflict op te lossen. Wanneer het conflict ernstig geëscaleerd is, adviseert de bedrijfsarts vaak om een mediator in te schakelen. Verderop lees je wat mediation is.
Soms schakelt de werkgever geen bedrijfsarts in. De werkgever trekt dan zijn eigen conclusies: ‘Je meldt je alleen ziek vanwege het arbeidsconflict, je bent niet echt ziek.’
Maar, een werkgever mag deze medische beoordeling niet maken. Laat je dus niet onder druk zetten en eis een beoordeling door de bedrijfsarts.
Schakel als dat nodig is op tijd een jurist in.
Mediation is een vorm van geschillenbeslechting waarbij een onafhankelijke derde, de mediator, helpt om tot een oplossing te komen. De mediator is geen rechter en heeft geen beslissingsbevoegdheid. Jij en je werkgever zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing.
Het is belangrijk dat beide partijen vertrouwen hebben in de mediator. Daarom kies je de mediator in goed onderling overleg. Het gebeurt ook wel dat een werkgever meerdere mediators voorstelt en dat de werknemer uit dat lijstje mag kiezen.
De voordelen van mediation voor arbeidsconflicten zijn duidelijk. Mediation kan leiden tot een oplossing die beter aansluit bij de behoeften van werkgever en werknemer. Het kan ook helpen om de arbeidsrelatie te herstellen of te verbeteren.
Ontdek meer nuttige informatie: mediation bij arbeidsconflict.
Wees voorzichtig als werknemer. Vaak zet een werkgever mediation strategisch in. Het is namelijk een manier om ontslag te forceren. Dat werkt op twee manieren:
Heb je een arbeidsconflict? Lees dan deze 7 tips die je helpen bij het oplossen van het conflict en het versterken van je rechten.
Bij een arbeidsconflict kan een vaststellingsovereenkomst de arbeidsrelatie beëindigen met wederzijds goedvinden. Hierin worden afspraken vastgelegd over onder andere ontslagvergoeding en einddatum van het dienstverband. Deze overeenkomst moet wettelijk correct zijn om recht te geven op WW. Laat daarom altijd je vaststellingsovereenkomst controleren door een ontslagrecht-specialist.
Bij ontslag door een arbeidsconflict behoud je recht op transitievergoeding. Deze is afhankelijk van je dienstjaren en biedt compensatie voor het ontslag. De voorwaarden en hoogte van de vergoeding kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden van het ontslag. Probeer mijn rekentool om je netto transitievergoeding te berekenen en ontdek het bedrag waar je recht op hebt.
Na een ontslag als gevolg van een arbeidsconflict kun je aanspraak maken op een WW-uitkering, mits je voldoet aan de eisen van het UWV. Belangrijk is dat het ontslag niet verwijtbaar is aan jou als werknemer. In de vaststellingsovereenkomst moet duidelijk staan dat het initiatief voor het beëindigen van het dienstverband bij de werkgever lag en dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
Bij ziekte door een verstoorde arbeidsrelatie ben je beschermd onder de Wet verbetering poortwachter. De bedrijfsarts beoordeelt je situatie, en indien nodig kan mediation worden ingezet. De werkgever is verplicht een veilige werkomgeving te bieden en bij te dragen aan de oplossing van het conflict.
Bij ontslag vanwege een verstoorde arbeidsrelatie heb je als werknemer recht op diverse beschermingsmaatregelen. De werkgever moet een ‘d-grond’ ontslag (verstoorde arbeidsverhouding) kunnen onderbouwen bij de kantonrechter. Als werknemer heb je recht op een eerlijke procedure, een transitievergoeding en mogelijk een aanvullende vergoeding. Bij een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk dat deze overeenkomst recht doet aan jouw rechten en een eerlijke compensatie biedt.
Mediation is een vrijwillig proces met een neutrale mediator die de gesprekken tussen werknemer en werkgever faciliteert. Als werknemer heb je het recht om de mediator te accepteren of af te wijzen, en je bent een actieve deelnemer in het zoeken naar een oplossing.
Maak je je als werknemer zorgen over ruzie op de werkvloer, een verstoorde arbeidsrelatie of dreigend ontslag? Dan is tip 7 hiervoor de gouden tip: schakel een deskundige jurist in.
Onderhandel in ieder geval niet zelf over je vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding. Laat een specialist ontslagrecht voor je onderhandelen.
Mijn eerste adviesgesprek is gratis. Ga ik daarna voor je aan de slag? De kans is groot dat je werkgever de juridische kosten betaalt.
Ben je benieuwd naar mijn werkwijze en wil je weten hoe we met zo’n strak plan jouw problemen gaan aanpakken?
Een arbeidsconflict is stressvol, maar met de juiste aanpak houd je controle en vergroot je je kansen op een gunstige uitkomst.
Je hebt een arbeidsconflict en je wilt daarom gesprekken met je werkgever opnemen. Zodat je bewijs hebt van wat er precies gezegd is. Maar mag dat wel?
Je hebt een burn-out en je werkgever biedt je een vaststellingsovereenkomst aan. Neem dan geen overhaaste beslissingen, want er zitten risico’s aan!