Ontslag op staande voet aanvechten: waarom & hoe?

Je had nooit gedacht dat dit jou zou overkomen, maar het is echt waar: je bent op staande voet ontslagen.

Je staat op “non-actief”, maar je hoofd maakt overuren. Er komt veel op je af.

Je werkgever meent dat sprake is van een dringende reden. Pats boem – direct ontslagen, al je rechten kwijt.

Dit heeft giga financiële gevolgen. Geen opzegtermijn. Geen transitievergoeding. En naar die WW-uitkering kun je ook fluiten.

Je zit met je handen in het haar. Wat nu? Is er wel sprake van een dringende reden? Kan dit wel zomaar? Wat zijn jouw rechten, en hoe zorg je voor een goede afloop?

Jup. Je moet nu dat ontslag op staande voet aanvechten. Je rechten veiligstellen met een vaststellingsovereenkomst (VSO).

En snel ook.

Zet je WW-rechten niet op ’t spel. En plan nu een gratis & vrijblijvend adviesgesprek in – je zit nergens aan vast.

Plan gratis adviesgesprek Onze missie

Al deze werknemers gingen je voor

Fonghwa

Bob Kouveld is goud waard! Hij is deskundig, doelgericht en communicatief zeer sterk. Dankzij Bob viel er een grote last van mijn schouders. Ik vertrouwde hem volledig waardoor ik alles uit handen kon geven. Bob regelt alles voor je en reageert heel snel op email en WhatsApp. Mijn werkgever kwam met een mager openingsvoorstel waarop Bob een solide tegenvoorstel heeft teruggestuurd waar ze volledig mee akkoord zijn gegaan. Uiteindelijk heb ik een heel mooi VSO gekregen. Zonder Bob had ik dit nooit tot een goed einde kunnen brengen. Ik kan hem zeker van harte aanbevelen!

Margit

Ik heb hele goede ervaringen met "Onbezorgd Ontslag". Mijn leidinggevende stelde een bizarre VSO voor in een periode die door de ziekte van mijn partner al erg zwaar was. Op dat moment kon ik de stress er niet bij hebben. Bob heeft mijn casus zeer professioneel opgepakt en namens mij onderhandeld, zodat ik meer zekerheid en tijd kreeg om rustig naar een andere baan te zoeken. Gelukkig werkte de organisatie zelf wel mee aan een goede regeling.Ik hoop dat het niet nodig is, maar ik wens anderen dezelfde steun van Onbezorgd Ontslag toe mocht dat nodig zijn.

Marjan Ter Maten

Wanneer het einde van een dienstverband nadert en een VSO komt ter sprake, komen er allerlei emoties om de hoek kijken. Na contact met Bob was ik gerustgesteld. Hij neemt de contacten met de werkgever over en doet dit zeer correct en pragmatisch. De communicatie van Bob met mij verliep heel soepel en laagdrempelig. Ook tijdens de onderhandelingen wist hij me iedere keer gerust te stellen zonder het doel uit het oog te verliezen. Nadat er overeenstemming met de werkgever was bereikt, werd de VSO goed nagekeken zodat ik met een gerust hart kon tekenen. Zonder Onbezorgd Ontslag was me dit zelf nooit gelukt. Dank je wel Bob!

Jeroen

Bob heeft mij uitstekend en snel geholpen met de afwikkeling van de VSO. Communicatie gaat zeer soepel en hij reageert altijd adequaat en snel op vragen. De website van onbezorgd ontslag is daarnaast erg goed en de moeite waard om eens te bekijken als je op zoek bent naar een goede arbeidsrecht advocaat. Ik ben zeer tevreden over hoe alles is gegaan, nogmaals bedankt Bob!

elaine heaney

Door een werk conflict heb ik Bob ingeschakeld om een VSO met mijn werkgever te bereiken. Contact was vriendelijk, duidelijk en professioneel. Ik voelde me zeker en goed geïnformeerd gedurende het process. Bob is echt een aanrader!

Bekijk alle 26 reviews
Waarom vaak VSO na ontslag op staande voet aanvechten.

Waarom ontslag op staande voet vaak wordt omgezet in een VSO

Je hebt al gezien hoe groot de gevolgen kunnen zijn van ontslag op staande voet: geen opzegtermijn, geen transitievergoeding, en je hebt geen recht op een WW-uitkering.

Maar hier is de realiteit: in de meeste gevallen ontbreekt een dringende reden voor dit ontslag.

Werkgevers weten dat ze op drijfzand staan en willen de risico’s van een rechtszaak vermijden

Dit opent de deur naar mogelijkheden om het ontslag aan te vechten en om te zetten in een vaststellingsovereenkomst (VSO) – een oplossing die vaak voor beide partijen aantrekkelijker is.

Zomaar 3 redenen waarom werkgevers van VSO’s hoduen:

  • Vaak ontbreekt een dringende reden, en werkgevers willen het risico op verlies bij de rechter niet lopen.
  • Een VSO biedt zekerheid en bespaart tijd en geld, in plaats van een dure rechtszaak.
  • Een VSO voorkomt reputatieschade en houdt de kwestie discreet.

Onzeker over je rechten en plichten bij ontslag?

Wij zorgen voor een regeling die je toekomst veiligstelt.

Plan gratis adviesgesprek Onze werkwijze Natuurlijk 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast – pfieuw… 🙂
Hoe je een VSO krijgt na het aanvechten van een ontslag op staande voet.

Hoe wij dat doen: belangen-georiënteerde onderhandelingen

Bij onbezorgd ontslag zetten we jouw ontslag op staande voet om in een vaststellingsovereenkomst door constructieve, belangen-georiënteerde onderhandelingen.

Zo doen we dat:

  • win-win oplossingen vinden. We vinden een oplossing waar beide partijen baat bij hebben, met de focus op het vermijden van kostbare en langdurige rechtszaken.
  • hard op de belangen, zacht op de persoon. We houden het zakelijk en gefocust op resultaat, zonder dat emoties het proces vertroebelen, terwijl we respectvol en menselijk blijven in de communicatie.
  • snelle en efficiënte afhandeling. We werken snel en doelgericht, zodat je deze periode snel achter je kunt laten en met vertrouwen verder kunt.
Plan gratis adviesgesprek Wat het kost
Veelgestelde vragen na ontslag op staande voet

Veelgestelde vragen over het aanvechten van ontslag op staande voet

  • Ontslag op staande voet is een ander woord voor opzegging wegens een dringende reden (artikel 7:677 BW). ‘Op staande voet’ betekent ’terstond, onmiddellijk’. Dus, onmiddellijk ontslag óf ontslag “voordat men een voet verzet”.

  • Een werkgever mag een werknemer niet zonder dringende reden op staande voet ontslaan. Er moet sprake zijn van ernstig wangedrag van de werknemer. Enkele voorbeelden van een geldige dringende reden kunnen zijn:

    • Diefstal
    • Werkweigering
    • Fraude
    • (Seksuele) intimidatie van een collega
    • Geweldpleging op de werkvloer

    Het is van groot belang te beseffen dat ontslag op staande voet een uiterst ingrijpende maatregel is, en alleen in situaties van ernstig wangedrag mag worden toegepast. Werkgevers zijn verplicht de geldende wetgeving te volgen; laat een specialist nagaan of je werkgever de regels correct heeft nageleefd.

  • Ja, het hardnekkig weigeren om een redelijke opdracht van de werkgever uit te voeren (werkweigering) kan in sommige gevallen een dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren. Dit kan voorkomen wanneer een werknemer:

    • Consequent weigert om belangrijke klanttelefoontjes te beantwoorden en af te handelen, ondanks herhaalde instructies om dit te doen.
    • In een teamproject volhardt in het negeren van instructies en weigert samen te werken met collega’s.
    • Herhaaldelijk weigert om een belangrijke klantbijeenkomst bij te wonen.

    Of werkweigering als een dringende reden voor ontslag op staande voet wordt beschouwd, hangt echter altijd af van alle omstandigheden van het specifieke geval.

  • Een ontslag op staande voet is alleen rechtsgeldig als aan 3 voorwaarden is voldaan:

    1. Er is sprake van een dringende reden.
    2. De werknemer is onverwijld (ogenblikkelijk, zonder uitstel) na het ontdekken van de dringende reden ontslagen.
    3. De dringende reden is onverwijld aan de werknemer medegedeeld.

    Dit betekent dat er een ernstige misdraging moet zijn, het ontslag direct moet volgen nadat de werkgever op de hoogte is geraakt van de misdraging, en de werknemer moet onmiddellijk op de hoogte worden gesteld van de reden voor het ontslag.

  • Ja, een werkgever kan een eerder gegeven ontslag op staande voet intrekken als de werknemer daarmee instemt. Het is vrij gangbaar dat een ontslag op staande voet wordt ingetrokken nadat de werknemer en werkgever een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten. Ontslag met wederzijds goedvinden is in het belang van beide partijen, omdat dit een gerechtelijke procedure, samenhangende kosten en onzekerheden vermijdt.

  • Volgens de wet moet een werknemer binnen 2 maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst is beëindigd, de kantonrechter verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen. In de praktijk wordt er vaak binnen deze 2 maandenperiode onderhandeld over een vaststellingsovereenkomst om een gerechtelijke procedure te vermijden. Aangezien de termijn van 2 maanden strikt is, is het van groot belang om snel een arbeidsjurist of ontslagrecht-specialist te raadplegen, omdat dit anders je onderhandelingspositie verzwakt.

    Een ontslag op staande voet succesvol aanvechten vergt snel handelen. Tijd om in actie te komen.

    Plan eenvoudig en snel een gratis VSO-adviesgesprek in. In slechts één druk op de knop.

    Dan maken we even kennis. Geef ik je direct wat adviezen. En kijk ik of we samen jouw ontslagprobleem kunnen gaan oplossen.

Plan gratis adviesgesprek

Bang dat je werkgever je overmeestert tijdens de onderhandelingen?

Wij staan voor je klaar om je belangen te verdedigen.

Plan gratis adviesgesprek Geen zorgen, het is 100% vrijblijvend ;-)