Je dacht dat dit je niet zou overkomen, maar toch: je bent op staande voet ontslagen. Je staat op “non-actief” en je hoofd maakt overuren: woede, stress, onzekerheid.
Ontspan – jij de rust, wij de rest:
Ontslag op staande voet slaat in als een bom: je bent per direct je baan kwijt en krijgt geen loon meer. Je verliest je transitievergoeding, je WW-kansen verdampen en je werkgever kan je zelfs aansprakelijk stellen voor schade.
In de praktijk presenteren zij vaak een vertekend beeld om te rechtvaardigen dat zij je “dringend” moesten ontslaan. De wet eist echter een écht ernstig incident (bijvoorbeeld grove fraude of geweld op de werkvloer), zorgvuldig hoor en wederhoor en een strakke formele procedure. Werkgevers slaan deze stappen geregeld over en hopen dat je het niet aanvecht.
Laat je het erbij zitten, dan staat het ontslag na twee maanden definitief vast en blijft het etiket “ontslagen op staande voet” je volgen.
Sta je voor de keuze: niets doen of procederen? Niets doen betekent dat je je loon, WW-rechten en transitievergoeding kwijtraakt en straks met lege handen en een smet op je cv staat.
Zelf een volledig juridisch dossier opbouwen is een mission impossible. De werkgever draagt formeel de bewijslast, maar jij móét dat op strategische, tactisch onderbouwde en juridisch vlijmscherpe wijze aanvechten. Dat kun je écht niet alleen. Met alleen wat losse documenten, Chatgpt of een internetgoogletje red je het niet.
Daag je werkgever uit om hun verhaal te staven, maar doe dat alleen met de juiste juridische back-up aan je zijde: zo keer je de machtsverhouding om en pak je de regie terug.
Vecht je het niet aan? Dan laat je je naaien.
Vecht je het wél aan, dan zit je werkgever in de shit: een zaak kost al snel € 10.000, levert reputatieschade op en de kans is groot dat de rechter het ontslag vernietigt, waarna zij jou alsnog een forse schadevergoeding moeten betalen.
Daarom kiest je werkgever eieren voor z’n geld met een VSO: je dienstverband loopt door tot een normale einddatum (zodat je WW kunt aanvragen), je hoeft geen vaste schadevergoeding te betalen, er is geen imagoschade en er geldt wederzijdse geheimhouding. Maar om zo’n VSO te krijgen moet je het ontslagspel kennen—voor jou is dit de eerste keer, wij doen dit iedere dag.
Ons succes zorgt ervoor dat we steeds harder groeien (mr. Bob is allang niet meer de enige meer die flink aan 't onderhandelen is), maar we blijven trouw aan onze missie: écht het verschil maken voor werknemers (zelfs als dat op de korte termijn minder omzet of winst betekent).
Daarom nemen we per arbeidsrechtjurist maximaal 10 nieuwe cliënten per maand aan. Een onderhandeltraject kost ons soms 6, maar soms ook 20 uur (en dat vaak binnen een periode van 1 à 2 weken) – dáár hoef jij je natuurlijk geen zorgen om te maken. Máár, het betekent wel dat we een limiet hebben gesteld aan hoeveel werknemers we helpen met dit pakket. We doen NOOIT concessies in snelheid, betrokkenheid of bereikbaarheid.
Naarmate de maand vordert, ervaren we vaak topdrukte (de opzegtermijn speelt natuurlijk een rol).
Wil je weten of er nog plek is? Stuur dan een WhatsApp naar mr. Bob (06-15851328) – voordat 't te laat is ;-).
Wij zorgen voor een regeling die je toekomst veiligstelt.
Bij onbezorgd ontslag zetten we jouw ontslag op staande voet om in een vaststellingsovereenkomst door constructieve, belangen-georiënteerde onderhandelingen.
Zo doen we dat:
Ontslag op staande voet is een ander woord voor opzegging wegens een dringende reden (artikel 7:677 BW). ‘Op staande voet’ betekent ’terstond, onmiddellijk’. Dus, onmiddellijk ontslag óf ontslag “voordat men een voet verzet”.
Een werkgever mag een werknemer niet zonder dringende reden op staande voet ontslaan. Er moet sprake zijn van ernstig wangedrag van de werknemer. Enkele voorbeelden van een geldige dringende reden kunnen zijn:
Het is van groot belang te beseffen dat ontslag op staande voet een uiterst ingrijpende maatregel is, en alleen in situaties van ernstig wangedrag mag worden toegepast. Werkgevers zijn verplicht de geldende wetgeving te volgen; laat een specialist nagaan of je werkgever de regels correct heeft nageleefd.
Ja, het hardnekkig weigeren om een redelijke opdracht van de werkgever uit te voeren (werkweigering) kan in sommige gevallen een dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren. Dit kan voorkomen wanneer een werknemer:
Of werkweigering als een dringende reden voor ontslag op staande voet wordt beschouwd, hangt echter altijd af van alle omstandigheden van het specifieke geval.
Een ontslag op staande voet is alleen rechtsgeldig als aan 3 voorwaarden is voldaan:
Dit betekent dat er een ernstige misdraging moet zijn, het ontslag direct moet volgen nadat de werkgever op de hoogte is geraakt van de misdraging, en de werknemer moet onmiddellijk op de hoogte worden gesteld van de reden voor het ontslag.
Ja, een werkgever kan een eerder gegeven ontslag op staande voet intrekken als de werknemer daarmee instemt. Het is vrij gangbaar dat een ontslag op staande voet wordt ingetrokken nadat de werknemer en werkgever een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten. Ontslag met wederzijds goedvinden is in het belang van beide partijen, omdat dit een gerechtelijke procedure, samenhangende kosten en onzekerheden vermijdt.
Volgens de wet moet een werknemer binnen 2 maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst is beëindigd, de kantonrechter verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen. In de praktijk wordt er vaak binnen deze 2 maandenperiode onderhandeld over een vaststellingsovereenkomst om een gerechtelijke procedure te vermijden. Aangezien de termijn van 2 maanden strikt is, is het van groot belang om snel een arbeidsjurist of ontslagrecht-specialist te raadplegen, omdat dit anders je onderhandelingspositie verzwakt.
Plan eenvoudig en snel een gratis VSO-adviesgesprek in. In slechts één druk op de knop.
Dan maken we even kennis. Geef ik je direct wat adviezen. En kijk ik of we samen jouw ontslagprobleem kunnen gaan oplossen.
Wij staan voor je klaar om je belangen te verdedigen.