Je had nooit gedacht dat dit jou zou overkomen, maar het is echt waar: je bent op staande voet ontslagen.
Je staat op “non-actief”, maar je hoofd maakt overuren. Er komt veel op je af.
Je werkgever meent dat sprake is van een dringende reden. Pats boem – direct ontslagen, al je rechten kwijt.
Dit heeft giga financiële gevolgen. Geen opzegtermijn. Geen transitievergoeding. En naar die WW-uitkering kun je ook fluiten.
Je zit met je handen in het haar. Wat nu? Is er wel sprake van een dringende reden? Kan dit wel zomaar? Wat zijn jouw rechten, en hoe zorg je voor een goede afloop?
Jup. Je moet nu dat ontslag op staande voet aanvechten. Je rechten veiligstellen met een vaststellingsovereenkomst (VSO).
En snel ook.
Zet je WW-rechten niet op ’t spel. En plan nu een gratis & vrijblijvend adviesgesprek in – je zit nergens aan vast.
Je hebt al gezien hoe groot de gevolgen kunnen zijn van ontslag op staande voet: geen opzegtermijn, geen transitievergoeding, en je hebt geen recht op een WW-uitkering.
Maar hier is de realiteit: in de meeste gevallen ontbreekt een dringende reden voor dit ontslag.
Dit opent de deur naar mogelijkheden om het ontslag aan te vechten en om te zetten in een vaststellingsovereenkomst (VSO) – een oplossing die vaak voor beide partijen aantrekkelijker is.
Zomaar 3 redenen waarom werkgevers van VSO’s hoduen:
Wij zorgen voor een regeling die je toekomst veiligstelt.
Bij onbezorgd ontslag zetten we jouw ontslag op staande voet om in een vaststellingsovereenkomst door constructieve, belangen-georiënteerde onderhandelingen.
Zo doen we dat:
Ontslag op staande voet is een ander woord voor opzegging wegens een dringende reden (artikel 7:677 BW). ‘Op staande voet’ betekent ’terstond, onmiddellijk’. Dus, onmiddellijk ontslag óf ontslag “voordat men een voet verzet”.
Een werkgever mag een werknemer niet zonder dringende reden op staande voet ontslaan. Er moet sprake zijn van ernstig wangedrag van de werknemer. Enkele voorbeelden van een geldige dringende reden kunnen zijn:
Het is van groot belang te beseffen dat ontslag op staande voet een uiterst ingrijpende maatregel is, en alleen in situaties van ernstig wangedrag mag worden toegepast. Werkgevers zijn verplicht de geldende wetgeving te volgen; laat een specialist nagaan of je werkgever de regels correct heeft nageleefd.
Ja, het hardnekkig weigeren om een redelijke opdracht van de werkgever uit te voeren (werkweigering) kan in sommige gevallen een dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren. Dit kan voorkomen wanneer een werknemer:
Of werkweigering als een dringende reden voor ontslag op staande voet wordt beschouwd, hangt echter altijd af van alle omstandigheden van het specifieke geval.
Een ontslag op staande voet is alleen rechtsgeldig als aan 3 voorwaarden is voldaan:
Dit betekent dat er een ernstige misdraging moet zijn, het ontslag direct moet volgen nadat de werkgever op de hoogte is geraakt van de misdraging, en de werknemer moet onmiddellijk op de hoogte worden gesteld van de reden voor het ontslag.
Ja, een werkgever kan een eerder gegeven ontslag op staande voet intrekken als de werknemer daarmee instemt. Het is vrij gangbaar dat een ontslag op staande voet wordt ingetrokken nadat de werknemer en werkgever een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten. Ontslag met wederzijds goedvinden is in het belang van beide partijen, omdat dit een gerechtelijke procedure, samenhangende kosten en onzekerheden vermijdt.
Volgens de wet moet een werknemer binnen 2 maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst is beëindigd, de kantonrechter verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen. In de praktijk wordt er vaak binnen deze 2 maandenperiode onderhandeld over een vaststellingsovereenkomst om een gerechtelijke procedure te vermijden. Aangezien de termijn van 2 maanden strikt is, is het van groot belang om snel een arbeidsjurist of ontslagrecht-specialist te raadplegen, omdat dit anders je onderhandelingspositie verzwakt.
Plan eenvoudig en snel een gratis VSO-adviesgesprek in. In slechts één druk op de knop.
Dan maken we even kennis. Geef ik je direct wat adviezen. En kijk ik of we samen jouw ontslagprobleem kunnen gaan oplossen.
Wij staan voor je klaar om je belangen te verdedigen.