Vaststellingsovereenkomst bij burn-out – Dit moet je weten

Je hebt een burn-out en je werkgever biedt je een vaststellingsovereenkomst aan. Neem dan geen overhaaste beslissingen, want er zitten grote risico’s aan een vaststellingsovereenkomst bij burn-out. Lees deze blog zodat je als zieke werknemer weet wat je rechten zijn en wat voor jou de beste keuze is.

Advocaat arbeidsrecht bij ontslag

Het burn-outsyndroom is een ziekte

Als je een burn-out hebt, ben je ziek. Je bent emotioneel en fysiek uitgeput en kunt niet meer werken. Het is om de volgende redenen belangrijk dat je ook echt ziek wordt gemeld:

  • Je hebt ziekteverlof.
  • Je hebt recht op doorbetaling van je salaris.
  • Je krijgt begeleiding door de bedrijfsarts.
  • Je werkgever heeft re-integratieverplichtingen bij ziekte.
  • Je hebt ontslagbescherming.

Verschillende fases van een burn-out

Het herstel van een burn-out verloopt volgens Thuisarts.nl in 3 fasen:

  • Crisisfase: accepteer dat je een burn-out hebt en neem rust.
  • Oplossingsfase: bedenk welke problemen spanning gaven en welke oplossingen er zijn.
  • Fase van toepassing: voer de bedachte oplossingen uit.

Pas in de derde fase krijg je weer meer grip op je leven. En kun je steeds meer activiteiten doen.

Begeleiding bedrijfsarts

De bedrijfsarts van je werkgever begeleidt je bij het doorlopen van de verschillende fasen van de burn-out. De bedrijfsarts stelt je beperkingen voor je werk vast en adviseert over bijvoorbeeld:

  • In welke fase van herstel je zit en of er stagnatie in het herstel is.
  • Hoeveel uur je kunt werken en of de uren opgebouwd kunnen worden.
  • Welk type werk je kunt doen en of er aanpassingen van je eigen werk nodig zijn.
  • In welke werkomgeving je het werk kunt doen.
  • Of je duurzaam in je eigen werk kunt terugkeren, of dat re-integratie bij een andere werkgever beter is (tweede spoor re-integratie).

Het is belangrijk dat je met de bedrijfsarts goed contact hebt. En dat de bedrijfsarts goed contact met je leidinggevende heeft en je werksituatie kent.

Onderhandelen over een VSO

Ontslagbescherming bij ziekte

Tijdens de eerste 2 jaar van ziekte heb je ontslagbescherming. Je werkgever kan je dan niet ontslaan uit een vast dienstverband.

Heb je een tijdelijk contract? Dan eindigt de ontslagbescherming helaas op de einddatum. Het tijdelijk contract eindigt namelijk ook tijdens ziekte van rechtswege. Je kunt dan bij het UWV een Ziektewetuitkering aanvragen.

Hoofdregel: teken geen vaststellingsovereenkomst tijdens eerste 2 jaar ziekte

Zieke werknemers doen er verstandig aan om niet mee te werken aan een ontslag met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) tijdens de eerste 2 jaar van ziekte. Dat is de hoofdregel. Want je krijgt dan geen uitkering van het UWV. En door je burn-out kun je nog niet op een andere baan solliciteren.

Verderop lees je dat een vaststellingsovereenkomst wel een oplossing kan zijn als je binnen afzienbare tijd hersteld bent van je burn-out. Lees dat artikel als je als zieke werknemer helemaal op de hoogte wilt zijn van je rechten bij een vaststellingsovereenkomst.

Eerste fasen van burn-out: richt je op je herstel

Tijdens de eerste twee fasen van je burn-out geldt maar één advies: werk aan je herstel vanuit je dienstverband. Dit advies geldt ook in het eerste deel van de derde fase van de burn-out.

In deze fasen van burn-out moet je geen vaststellingsovereenkomst ondertekenen. Je bent namelijk nog niet klaar om de arbeidsmarkt op te gaan en je krijgt geen uitkering van het UWV. En de kans is aanwezig – zeker in de crisisfase – dat je niet helder denkt en daardoor je kansen op herstel en een andere baan verkeerd inschat.

Teken ook geen vaststellingsovereenkomst als het moeilijk is om bij je werkgever aan je herstel te werken. Bijvoorbeeld door een verstoorde arbeidsrelatie, een blijvende hoge werkdruk of omdat je het werk echt niet meer ziet zitten. Bespreek dan met de bedrijfsarts wat voor je re-integratie wel mogelijk is. Maar ga (nog) niet akkoord met de beëindiging van je arbeidsovereenkomst.

Vaststellingsovereenkomst wel mogelijk bij concreet uitzicht op herstel

Heb je een duidelijk uitzicht op je herstel? Dan kan een vaststellingsovereenkomst wel een oplossing zijn. Je kunt dan de einddatum van je arbeidsovereenkomst afstemmen op je herstel. Een verstandige keuze als je niet terug wil naar je eigen werk. Of als je verwacht dat je in je eigen werk weer opnieuw zult uitvallen.

Vaststellingsovereenkomst bij burn-out - Dit moet je weten

Wat je opneemt in een vaststellingsovereenkomst bij burn-out

In onze Complete VSO-checklist lees je wat je allemaal in een vaststellingsovereenkomst kunt opnemen. Bij een vaststellingsovereenkomst na een burn-out moet je zeker ook nadenken over de volgende zaken:

  • Een einddatum die past bij de datum waarop je volledig hersteld zult zijn.
  • Dat betekent soms dat je een langere opzegtermijn gebruikt dan die in de wet of je arbeidsovereenkomst staat.
  • Vrijstelling van werk en re-integratieverplichtingen. Richt je in de laatste fase van de arbeidsovereenkomst volledig op je herstel.
  • Financiële vergoedingen, zoals:
    • passende ontslagvergoeding of transitievergoeding;
    • vergoeding voor een opleiding;
    • vergoeding voor een coach;
    • vergoeding voor begeleiding naar ander werk (outplacement).
  • Kwijtschelding van een eventuele studieschuld bij je werkgever.
  • Ontslag uit een concurrentiebeding.

Vaststellingsovereenkomst na 2 jaar burn-out

Soms ben je na 2 jaar ziekte nog niet (helemaal) hersteld van een burn-out. De ontslagbescherming stopt dan, net als de loonbetalingsplicht tijdens ziekte van je werkgever. Je kunt dan juridische gezien een vaststellingsovereenkomst tekenen. Het ontslag met wederzijds goedvinden geeft dan geen problemen voor een uitkering van het UWV.

Als het UWV beslist dat je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijg je een WIA-uitkering. Vindt het UWV je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan kun je aanspraak maken op een WW-uitkering.

Let op: ga nooit zomaar akkoord met een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar burn-out. Daar lees je meer over in ons artikel Vaststellingsovereenkomst (VSO) na 2 jaar ziekte: kansen en valkuilen. Sowieso kun je altijd over een eerste voorstel voor een vaststellingsovereenkomst onderhandelen.

Zelf ontslag nemen tijdens burn-out

Wil je zelf je arbeidsovereenkomst opzeggen bij een burn-out, bijvoorbeeld omdat je re-integratie bij je huidige werkgever niet meer ziet zitten? Doe dat niet. Het lijkt voor je herstel misschien een verstandig besluit, maar je krijgt geen enkele uitkering. En door je burn-out kun je nog niet voor een andere werkgever werken.

Ben je zo ver hersteld, dat je het wel aandurft om de arbeidsmarkt op te gaan? Dan is een vaststellingsovereenkomst met recht op een WW-uitkering de beste oplossing. Meestal kun je wel met je huidige werkgever afspraken maken. Een arbeidsjurist kan je hierbij helpen. Zelf ontslag nemen tijdens een burn-out is eigenlijk nooit verstandig.

Juridische hulp vaststellingsovereenkomst bij burn-out

Heb je na een burn-out een vaststellingsovereenkomst ontvangen? En ben je voldoende hersteld om afspraken over je ontslag te maken? Of wil je zelf na herstel van een burn-out je werkgever vragen of hij akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst? Laat je dan goed adviseren. Zodat je jezelf niet tekort doet.

Het eerste adviesgesprek over een vaststellingsovereenkomst is gratis. Ga wij daarna voor je aan de slag? Dan proberen wij de juridische kosten op je werkgever te verhalen. Dit lukt bijna altijd.

Hoe bereken je een transitievergoeding (ontslagvergoeding) in 2024?

Maak kennis met ons, jouw experts in arbeidsrecht

Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je weten hoe we met zo’n strak plan jouw problemen gaan aanpakken? Mr. Bob koppelt jou aan een ervaren arbeidsrechtjurist uit het onbezorgd ontslag team.

Plan gratis adviesgesprek Sluit aan bij honderden tevreden klanten van onbezorgd ontslag en zeg gedag 👋 met een lach 😀.

Gerelateerde artikelen