Van disfunctioneren tot ontslag: do’s & don’t voor werknemers
Geconfronteerd met disfunctioneren? Ontdek de do’s en don’ts bij disfunctioneren, en hoe je jouw rechten veiligstelt met bijv. een VSO.
Ontdek alle ins en outs van het verbetertraject: wat is het, hoelang duurt zo’n traject en wat zijn belangrijke aandachtspunten?
Een verbetertraject bij disfunctioneren is een gestructureerd proces waarin een werknemer de kans krijgt om zijn of haar prestaties te verbeteren.
Wanneer jouw werkgever denkt dat jouw toekomst binnen het bedrijf afhangt van de verbetering van jouw functioneren, kan hij een dergelijk verbetertraject opstarten.
Voor het opstarten van een verbetertraject moet een werkgever de werknemer hiervan tijdig op de hoogte stellen.
Het verbetertraject moet eerst worden doorlopen voordat de werkgever over kan gaan tot ontslag wegens disfunctioneren.
Je moet namelijk – daadwerkelijk – in de gelegenheid gesteld zijn om je functioneren te verbeteren.
Mocht de werkgever geen overeenstemming met jou als werknemer kunnen bereiken, dan moet hij een verzoek indienen bij de rechter voor toestemming tot ontslag wegens disfunctioneren.
Dit is een wettelijke ontslaggrond. De rechter kent dit verzoek niet zonder meer toe.
Er wordt gekeken naar de omstandigheden van het geval. In het bijzonder: naar wat werkgever en werknemer samen hebben gedaan om een ontslag te voorkomen.
Een al dan niet goed doorlopen verbetertraject is één van de dingen waar een rechter naar zal kijken.
Belangrijk: zelfs als je werkgever een redelijke grond heeft om je arbeidsovereenkomst te ontbinden, dan heb je recht op uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding.
Hoe hoog die ontslagvergoeding voor jou uitvalt, bereken je eenvoudig met onze rekentool.
Juridisch gezien bestaat er geen vastgestelde tijdsduur voor een verbetertraject.
Maar, het is cruciaal dat deze periode voldoende lang is om daadwerkelijke verbetering van het functioneren te faciliteren.
Over het algemeen wordt een termijn van 3 tot 6 maanden als normaal beschouwd.
Maar, let op: de duur van een verbetertraject wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk aan:
Belangrijk is dat het verbetertraject realistisch is en de werknemer een eerlijke kans biedt om meetbaar te werken aan prestatieverbetering binnen de vastgestelde termijn.
Wij zijn jouw brug naar een soepele ontslagregeling.
De volgende 5 punten zijn bij een verbetertraject in ieder geval van belang:
Bij elk evaluatiemoment of gesprek in het kader van het verbetertraject zal een verslag worden opgemaakt.
Bespreek goed met jouw werkgever of je doelstellingen hebt behaald. Indien je ze niet hebt behaald, vraag dan waarom niet en geef ook jouw visie.
"Rust in je kop, zekerheid op papier."
Vermijd kostbare fouten en sta juridisch sterker.
Een verbetertraject wordt doorgaans gestart wanneer de werkgever disfunctioneren constateert. Het doel van een verbetertraject is daarmee om werknemers daadwerkelijk de kans te bieden hun prestaties te verbeteren. In de praktijk is het een essentiële stap voordat wordt overgegaan tot ontslag.
De duur van een verbetertraject varieert, maar ligt meestal tussen 3 en 6 maanden. Deze is bijvoorbeeld afhankelijk van de aard en complexiteit van het disfunctioneren, het opleidingsniveau van de werknemer en eerdere pogingen tot verbetering.
Ja, over het algemeen ben je verplicht om deel te nemen aan een verbetertraject. Volgens de arbeidswetgeving heeft een werkgever het recht om werknemers te beoordelen en aanwijzingen te geven ter verbetering van hun functioneren. Echter, er moet wel een gegronde reden zijn voor het starten van zo’n formeel traject.
Documenteer je bezwaren schriftelijk, bijvoorbeeld via e-mail. Informeer je werkgever tijdig over je bedenkingen bij het traject en waarom. Overweeg juridisch advies in te winnen, vooral als je denkt dat je rechten geschonden worden. Mogelijk heb je recht op een hogere ontslagvergoeding.
Het initiatief voor het opstellen van een verbeterplan ligt meestal bij de werkgever, omdat hij degene is die disfunctioneren vaststelt. In bepaalde situaties, vooral bij hoogopgeleide werknemers of werknemers met een zeer specialistische functie, kan echter van de werknemer verwacht worden dat hij of zij zelf bijdraagt aan het verbeterplan.
Geconfronteerd met een verbetertraject? En verkeer je in een onzekere periode? Laat geen loopje met je nemen en schakel nu een specialist arbeidsrecht in.
En ga nou niet in je uppie onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst, wij zien het zo vaak mis gaan. Wees verstandig en laat iemand met verstand van zaken voor je onderhandelen.
Wij regelen het, sterker nog: wij doen niets anders.
Het eerste adviesgesprek is gratis. Als we daarna voor je aan de slag gaan, betaalt je werkgever vrijwel altijd de juridische kosten.
Bij onbezorgd ontslag onderhandelen we voor je en staan we in de vuurlinie als dat moet.
Geconfronteerd met disfunctioneren? Ontdek de do’s en don’ts bij disfunctioneren, en hoe je jouw rechten veiligstelt met bijv. een VSO.