11 signalen dat je ontslagen wordt

Word je ontslagen? Vaak zie je de signalen al aankomen dat je werkgever van je af wil. In deze praktische gids bespreken we 11 duidelijke signalen van dreigend ontslag en waar je op moet letten. Herken je deze waarschuwingstekens op je werk? Dan is het tijd voor actie. Met de juiste kennis, voorbereiding en juridische hulp sta je er niet alleen voor en kun je deze periode sterker afsluiten.

Bereken het aantal dienstjaren met de rekentool van onbezorgd ontslag (2024)

Je baas houdt je ineens nauwlettend in de gaten

Voel je de ogen van je leidinggevende ineens continu op je gericht? Wordt elk foutje uitvergroot en krijg je op elk detail commentaar? Deze vorm van extra controle is een bekend signaal van dreigend ontslag. Je werkgever bouwt mogelijk een dossier op.

Probeer kalm te blijven, vraag om concrete feedback en werk aan verbetering. Maar bereid je ook voor op het ergste scenario. Vraag een arbeidsrechtjurist om juridisch advies als de situatie uit de hand dreigt te lopen.

Hulp nodig? Plan een gratis adviesgesprek

Je krijgt een slechtere beoordeling dan voorheen

Kreeg je voorheen altijd goede beoordelingen, maar is de toon ineens een stuk negatiever? Een plotselinge verslechtering van je beoordeling kan een teken aan de wand zijn. Het kan betekenen dat je niet meer voldoet aan de verwachtingen of dat je werkgever je een signaal probeert te geven. Neem dit serieus en ga het gesprek aan over wat je leidinggevende precies van je verwacht en hoe je dit kunt verbeteren.

Heb je het gevoel dat je werkgever je onterecht een slechte beoordeling geeft? En bewust aanstuurt op dossiervorming voor ontslag? Accepteer deze oneerlijke behandeling niet en maak hiertegen bezwaar. Schrijf een zakelijke brief waarom je het niet eens bent met de beoordeling. En vraag om aanpassing van de beoordeling. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze Werknemersgids bij disfunctioneren.

Je prestaties gaan achteruit: fouten, gemiste deadlines en slordig werk

Een van de duidelijkste signalen dat je werkgever van je af wil, is een terugval in je prestaties. Maak je ineens veel fouten? Mis je belangrijke deadlines? Of lever je slordig werk in? Dit zijn allemaal rode vlaggen voor je werkgever.

Natuurlijk kan iedereen weleens een mindere periode hebben, maar wees eerlijk naar jezelf. Als dit een terugkerend patroon wordt, kan het een signaal zijn van dreigend ontslag. Zeker als je baas je hierop herhaaldelijk aanspreekt.

Maar geef niet op: met de juiste ondersteuning breng je jouw prestaties weer op peil. Wees niet bang om je werkgever om begeleiding te vragen.

Arbeidsrecht en ontslagrecht VSO

Plotselinge veranderingen in je takenpakket: minder of juist vervelende klussen

Let goed op als er ineens grote veranderingen in je takenpakket plaatsvinden. Krijg je ineens veel minder werk? Of juist alleen nog maar vervelende of onmogelijke opdrachten? Dit kan een manier zijn om je te ontmoedigen of een excuus te creëren voor ontslag.

Vraag om uitleg over de veranderingen en documenteer alles zorgvuldig. Zo sta je sterker als het op ontslag aankomt. Ben je van plan de gesprekken met je leidinggevende op te nemen? Lees dan eerst het artikel ‘Het opnemen van gesprekken bij arbeidsconflicten‘.

Een formele waarschuwing is een duidelijk alarmsignaal

Een officiële waarschuwing is vaak het begin van een ontslagdossier. Meestal grijpt een werkgever pas naar dit middel als de situatie ernstig is en ontslag dreigt. Neem een waarschuwing daarom altijd uiterst serieus. Zorg dat je precies begrijpt wat je wordt verweten en wat je moet doen om je baan te behouden. Volg dit stipt op en leg alles vast, zodat je kunt aantonen dat je je best doet.

De sfeer op het werk voelt gespannen en ongemakkelijk aan

Vertrouw op je gevoel. Hangt er ineens een gespannen, ongemakkelijke sfeer op de werkvloer? Zijn mensen minder open tegen je of vermijden ze je zelfs? Dit kan betekenen dat er achter de schermen dingen gaande zijn die jou aangaan.

Probeer bij collega’s die je vertrouwt subtiel te polsen wat er speelt. Maar wees ook voorbereid op slecht nieuws. In onze gids ‘Arbeidsconflict: wat moet je als werknemer doen?’ vind je tips over hoe om te gaan met een verstoorde arbeidsrelatie.

11 signalen dat je ontslagen wordt

Collega's nemen afstand van je en praten achter je rug

In het verlengde van de veranderende sfeer: let op hoe je collega’s zich tegenover jou gedragen. Nemen ze ineens afstand? Stopt het gesprek als jij binnenkomt? Heb je het gevoel dat men over je praat? Dit zijn allemaal verontrustende signalen. Misschien weten zij meer over je positie dan jij.

Trek je je dit aan en vraag je je af wat er aan de hand is, of hou je je juist gedeisd? Dat is een lastige afweging die afhangt van de situatie. Maar is het wel duidelijk dat je werkgever van je af wil? Schakel dan een ontslagspecialist in die je helpt op te komen voor je rechten.

Je wordt buitengesloten van belangrijke meetings en projecten

Word je ineens niet meer uitgenodigd voor meetings waar je normaal gesproken wel bij zit? Krijg je geen belangrijke projecten meer toegewezen? Dit kan betekenen dat men je niet meer als onderdeel van het team of de toekomst van het bedrijf ziet. Dit kan dan weer een signaal van dreigend ontslag zijn.

Vraag om opheldering, maar bereid je ook voor op een voorstel van je werkgever over jouw ontslag. Lees daarom ook onze Beginnersgids vaststellingsovereenkomst om te weten wat je rechten zijn bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Beter nog: schakel ons in en we zorgen ervoor dat je met opgeheven hoofd en een goede regeling je werkgever kunt verlaten, klaar voor een nieuwe start.

Plannen voor reorganisatie: is jouw functie in gevaar?

Kondigt je werkgever een reorganisatie aan? Dan is waakzaamheid geboden. Vaak vallen er bij een reorganisatie ontslagen, dus vraag je af: kan het bedrijf zonder mijn functie? Handel proactief, laat zien wat je waard bent en waarom de organisatie niet zonder jou kan.

Verklaart je werkgever je toch boventallig? Verdiep je dan in je rechtspositie. Een goed begin is onze beginnersgids over ontslag. Daar vind je een compleet overzicht van alles wat je moet weten als je bent of wordt ontslagen.

Geruststellende gedachte: ontslag bij een reorganisatie betekent meestal recht op minimaal de transitievergoeding. Bereken alvast wat je toekomt met onze rekentool transitievergoeding.

En is er al een sociaal plan vastgesteld voor de reorganisatie? Lees dan zeker ook ons artikel ‘Vaststellingsovereenkomst rondom een sociaal plan: 7 dingen die werknemers moeten weten’.

Juridische hulp bij ontslag

Geen toegang meer tot bedrijfsmiddelen en bedrijfsinformatie

Een subtiel maar veelzeggend signaal van dreigend ontslag: je kunt ineens niet meer bij bepaalde programma’s, documenten of zelfs ruimtes binnen het bedrijf. Dit kan erop wijzen dat men je toegang langzaam afbouwt in aanloop naar een ontslag. Zeker in combinatie met andere signalen is dit zorgwekkend.

Vraag om uitleg, maar realiseer je dat het einde nabij kan zijn. Het kan geen kwaad om alvast een gratis adviesgesprek in te plannen om je opties te bespreken. Wij geloven in een proactieve aanpak. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter we je kunnen helpen je rechten te beschermen en het beste resultaat voor jou te behalen.

Nieuwe leidinggevende, nieuwe koers: pas jij nog in het plaatje?

Tot slot: er waait een nieuwe wind door de organisatie met de komst van een nieuwe manager of zelfs directie. Dit kan grote gevolgen hebben, zeker als de nieuwelingen een andere visie of werkwijze hebben.

Past jouw functie of stijl nog wel in deze nieuwe koers? Probeer hierachter te komen door het gesprek aan te gaan. Maar wees ook realistisch: soms is ontslag onvermijdelijk bij een koerswijziging.

De filosofie van Onbezorgd ontslag

Herken je een of meer van deze signalen van dreigend ontslag? Wacht niet tot je werkgever definitief van je af wil. Hoe eerder je in actie komt, hoe sterker je staat. Onze filosofie: hoe vervelend ontslag ook is, het kan ook een kans zijn voor een nieuw begin. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kan deze tegenslag een springplank zijn naar iets beters.

Twijfel niet en plan een gratis adviesgesprek om je situatie te bespreken. Samen komen we tot de beste oplossing. Wij geloven in jou en strijden voor jouw belang. Vertrouw op onze expertise, ervaring en toewijding. Je slaat je er met ons doorheen, op weg naar een betere toekomst.

Maak kennis met ons, jouw experts in arbeidsrecht

Ben je benieuwd naar onze werkwijze en wil je weten hoe we met zo’n strak plan jouw problemen gaan aanpakken? Mr. Bob koppelt jou aan een ervaren arbeidsrechtjurist uit het onbezorgd ontslag team.

Plan gratis adviesgesprek Sluit aan bij honderden tevreden klanten van onbezorgd ontslag en zeg gedag 👋 met een lach 😀.
Adviesgesprek met een Arbeidsrechtjurist

Gerelateerde artikelen